چکیده مقدمه: کاربردروزافزونکودهایشیمیاییباعثبروزخسارتجبرانناپذیرزیستمحیطی وبهداشتیشدهاست. همچنینکودهایشیمیاییازتهبهواسطهبرجایماندنآنهادرطبیعت،باعثآلودگیآبوخاکشدهوازاینطریق باعثایجادبیماریهایمختلفیازقبیلسرطاندرانسانمیشوند.اینمعایبکودهایشیمیاییوهزینه بالایتولیدآنهاباعثشدهکهتولیدکودهایزیستیموردتوجهجدیقرارگیرد. این آزمایش با هدف بررسی اثر کودهای آلی (ورمیکمپوست و ورمیواش) و همزیستی میکوریزایی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه نعناع صحرایی مورد بررسی قرار گرفت. موادوروشها: اینآزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکراردر شهرستان ساری در سال زراعی 1393-1394 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل میکوریزا (گونه Glomusmoseae) در دو سطح (صفر و 200 اسپور در گلدان)، ورمیکمپوست در دو سطح (صفر و 200 گرم در گلدان) و چای کمپوست در دو سطح (صفر و 5/1 لیتر در گلدانهای مشخص شده) بود. صفاتی از قبیل سطح برگ، تعداد برگ، عملکرد وزن خشک، قطر و طول ریشه، وزن خشک ریشه، ارتفاع بوته، درصد و عملکرد اسانس مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج: نتایج نشان داد که استفاده از کودهای آلی و همزیستی میکوریزایی تاثیر معنیدار بر تعداد برگ و وزن خشک ریشه داشته و کلیه صفات موردبررسیرادرمقایسهباشاهدافزایشمیدهند. مطابق نتایج، بیشترین میزان ارتفاع (27/33 سانتیمتر) در تیمار کاربرد چایکمپوست+عدم کاربرد ورمیکمپوست+عدم کاربرد میکوریزا، بیشترین تعداد برگ (95/26 عدد) در تیمار همزیستی میکوریزایی+کاربرد چای کمپوست+کاربرد ورمیکمپوست، بیشترین درصد اسانس (86/0 درصد) در تیمار کاربرد ورمیکمپوست+همزیستی میکوریزایی+عدم کاربرد چایکمپوست، بیشترین عملکرد اسانس (80/1 گرم در گلدان) و بیشترین سطح برگ (49/123 سانتیمتر) در تیمار کاربرد چای کمپوست+کاربرد ورمیکمپوست+عدم کاربرد میکوریزا حاصل شد. نتیجهگیری: بهطور کلی کودهای آلی و زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد نعناع صحرایی اثر مثبت داشته است کاربرد ورمیکمپوست، چای کمپوست و همزیستی میکوریزایی از طریق در دسترس قرار دادن عناصر غذایی باعث افزایش خصوصیاتکمی و کیفینعنای صحراییگردید. واژههای کلیدی: ورمیکمپوست، ورمیواش، همزیستی میکوریزا، خصوصیات، سرسم
Koozehgar Kaleji M, Ardakani M R. The application of organic and biological fertilizers on quantitative and qualitative yield of spear mint (Mentha spicata L.). 3 2017; 4 (1) :157-172 URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-250-fa.html
کوزهگر کالجی مصطفی، اردکانی محمد رضا. کاربرد کودهای آلی و زیستی بر عملکرد کمی و کیفی نعنای صحرایی (Mentha spicata L). 1. 1396; 4 (1) :157-172