[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 4، شماره 1 - ( 7-1396 ) ::
جلد 4 شماره 1 صفحات 157-172 برگشت به فهرست نسخه ها
کاربرد کودهای آلی و زیستی بر عملکرد کمی و کیفی نعنای صحرایی (Mentha spicata L)
مصطفی کوزه‌گر کالجی* ، محمد رضا اردکانی
چکیده:   (638 مشاهده)
چکیده
مقدمه: کاربرد روزافزون کودهای شیمیایی باعث بروز خسارت جبران‌ناپذیر زیست محیطی و بهداشتی شده است. هم‌چنین کودهای شیمیایی ازته به‌واسطه بر جای ماندنآن­‌ها در طبیعت، باعث آلودگی آب و خاک شده و از این طریق باعث ایجاد بیماری­‌های مختلفی از قبیل سرطان در انسان می‌­شوند. این معایب کودهای شیمیایی و هزینه بالای تولید آن‌­ها باعث شده که تولید کودهای زیستی مورد توجه جدی قرار گیرد. این آزمایش با هدف بررسی اثر کودهای آلی (ورمی­کمپوست و ورمی­‌واش) و همزیستی میکوریزایی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه نعناع صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش­‌ها: این آزمایش به‌­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در شهرستان ساری در سال زراعی 1393-1394 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل میکوریزا (گونه Glomus moseae) در دو سطح (صفر و 200 اسپور در گلدان)، ورمی‌کمپوست در دو سطح (صفر و 200 گرم در گلدان) و چای کمپوست در دو سطح (صفر و 5/1 لیتر در گلدان­‌های مشخص شده) بود. صفاتی از قبیل سطح برگ، تعداد برگ، عملکرد وزن خشک، قطر و طول ریشه، وزن خشک ریشه، ارتفاع بوته، درصد و عملکرد اسانس مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج: نتایج نشان داد که استفاده از کودهای آلی و همزیستی میکوریزایی تاثیر معنی­دار بر تعداد برگ و وزن خشک ریشه داشته و کلیه صفات مورد بررسی را در مقایسه با شاهد افزایش می‌­دهند. مطابق نتایج، بیشترین میزان ارتفاع (27/33 سانتی‌متر) در تیمار کاربرد چای‌کمپوست+عدم کاربرد ورمی­کمپوست+عدم کاربرد میکوریزا، بیشترین تعداد برگ (95/26 عدد) در تیمار همزیستی میکوریزایی+کاربرد چای کمپوست+کاربرد ورمی­کمپوست، بیشترین درصد اسانس (86/0 درصد) در تیمار کاربرد ورمی­کمپوست+همزیستی میکوریزایی+عدم کاربرد چای­کمپوست، بیشترین عملکرد اسانس (80/1 گرم در گلدان) و بیشترین سطح برگ (49/123 سانتی‌متر) در تیمار کاربرد چای‌ کمپوست+کاربرد ورمی­کمپوست+عدم کاربرد میکوریزا حاصل شد.
نتیجه‌گیری: به‌طور کلی کودهای آلی و زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد نعناع صحرایی اثر مثبت داشته است کاربرد ورمی‌­کمپوست، چای کمپوست و همزیستی میکوریزایی از طریق در دسترس قرار دادن عناصر غذایی باعث افزایش خصوصیات کمی و کیفی نعنای صحرایی گردید.
واژه‌های کلیدی: ورمی‌کمپوست، ورمی‌واش، همزیستی میکوریزا، خصوصیات، سرسم
متن کامل [PDF 822 kb]   (278 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: ۱۳۹۶/۸/۲۹ | پذیرش: ۱۳۹۶/۸/۲۹ | انتشار: ۱۳۹۶/۸/۲۹
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Koozehgar Kaleji M, Ardakani M R. The application of organic and biological fertilizers on quantitative and qualitative yield of spear mint (Mentha spicata L.). 3. 2017; 4 (1) :157-172
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-250-fa.html

کوزه‌گر کالجی مصطفی، اردکانی محمد رضا. کاربرد کودهای آلی و زیستی بر عملکرد کمی و کیفی نعنای صحرایی (Mentha spicata L). 1. 1396; 4 (1) :157-172

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-250-fa.html



دوره 4، شماره 1 - ( 7-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3727