[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 7، شماره 14 - ( 12-1402 ) ::
جلد 7 شماره 14 صفحات 30-17 برگشت به فهرست نسخه ها
دوره بحرانی کنترل علف هرز و تاثیر آن بر خصوصیات زراعی چغندرقند
پریسا قیناغی ، تورج میرمحمودی ، نبی خلیلی اقدم*
چکیده:   (254 مشاهده)
مقدمه: تعیین زمان مناسب برای کنترل علف‌های هرز یکی از اهداف مهم در سیستمهای مدیریت تلفیقی علف‌های هرز به شمار می‌آید.همین مورد یکی از مباحث اصلی در تحقیقات مرتبط با گیاهان زراعی است. دوره بحرانی کنترل علف‌های هرز یک از مصادیق نیل به چنین اهدافی است که تحت عنوان دوره رقابتی علف هرز گیاه زراعی نیز خوانده می­شود. زیرا در این دوره الزاماً زمان بیشترین تداخل علف هرز با گیاه زراعی الزاماٌ اتفاق نمی‌افتد، بلکه بهترین زمان برای کنترل علف‌های هرز محسوب می‌شود. چغندرقند گیاهی با توان رقابتی پایین در طی مرحله سبزشدن (سرعت رشد اولیه کم در طی فاز سبز شدن تا زمان تنک کردن)، توان رویش ضعیف و مدت زمانی نسبتاً طولانی از سبز شدن تاز مان توسعه کامل برگ‌ها، شناخته شده و بنابراین حضور طولانی مدت علف‌های هرز به‌واسطه ارتفاع کم چغندرقند کاهش جدی عملکرد را بدنبال خواهد داشت.
مواد و روش‌ها: آزمایش در سال زراعی 1398 در مزرعه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار با دو گروه: تیمارهای عاری از علف هرز و تیمارهای تداخل علف هرز اجرا شد که در آن تیمارهای کنترل و تداخل با علف هرز شامل 14، 28، 42، 56، 70، 84 و 175 روز پس از سبزشدن بودند. داده ها با استفاده از رویه GLM تجزیه و مقایسات میانگین نیز به روش حداقل اختلافات معنی دار در نرم افزار SAS انجام شد.
نتایج: نتایج نشان داد که بالاترین درصد قند، قند قابل استحصال، قند ملاس و عملکرد قند قابل استحصال و ضریب استحصال در تیمارهای کنترل کامل و تداخل تا 14 روز و کمترین مقادیر این صفات در تیمارهای کنترل تا 14 روز پس از سبزشدن بدست آمد. درحالی­که بیشینه عملکرد قند ناخالص در تیمار 28 روز تداخل و کمینه آن در تیمار تا 14 روز کنترل بود. نتایج همچنین نشان داد که بالاترین درصد ازت و سدیم در تیمار 14  و 28 روز تداخل و کمترین درصد ازت در تیمار 70 و 84 روز دوره کنترل بود. براساس مدل‌های گامپرتز و لجستیک برای تاثیر علف‌های هرز بر عملکرد قند قابل استحصال، عملکرد قند ناخالص و عملکرد ریشه در دو سطح 7 و 15 درصد شش بازه زمانی قابل تعریف است.
نتیجه‌گیری کلی: به طور کلی نتایج نشان داد که اثر دوره‌های تداخل و کنترل بر اکثر صفات مورد مطالعه معنی‌دار بود. به نحوی که افزایش دوره تداخل دارای اثرات کاهشی و افزایش دوره‌های کنترل دارای اثرات افزایش بر صفات مورد مطالعه بود.
واژه‌های کلیدی: دوره بحرانی، علف هرز، مدل، چغندرقند
متن کامل [PDF 518 kb]   (40 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1402/12/26 | پذیرش: 1402/12/28 | انتشار: 1402/12/28
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Qeinaghi P, mirmahmoodi T, khaliliaqdam N. Critical period of weed and effect of weed on agronomical traits of sugar beet. 3 2024; 7 (14) :17-30
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-410-fa.html

قیناغی پریسا، میرمحمودی تورج، خلیلی اقدم نبی. دوره بحرانی کنترل علف هرز و تاثیر آن بر خصوصیات زراعی چغندرقند. 1. 1402; 7 (14) :17-30

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-410-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 14 - ( 12-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645