[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 7، شماره 13 - ( 6-1402 ) ::
جلد 7 شماره 13 صفحات 36-23 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر مقدار و زمان مصرف کود نیتروژن بر عملکرد و برخی شاخص‌های رشدی ذرت دانه‌ای
فرزاد دهپوری* ، داود براری تاری ، یوسف نیک‌نژاد ، هرمز فلاح آملی ، ابراهیم امیری
چکیده:   (127 مشاهده)
مقدمه: استفاده از کود­های شیمیایی جهت افزایش عملکرد محصولات کشاورزی سال­هاست که مورد استفاده قرار می­گیرد. نیتروژن یکی از عناصر اصلی و ضروری مورد نیاز غلات از جمله ذرت است و کمبود آن به دلیل توان تثبیت کم در اکثر خاک­های زراعی مشهود است و اغلب به­صورت کود شیمیایی تامین می­شود. استفاده بیش از اندازه از این کود علاوه بر مخاطرات زیست محیطی که به دنبال دارد، می­تواند مانند کمبود آن باعث اختلال در رشد و عملکرد شود. مقدار و روش مصرف این کود برای هر گیاه زراعی با توجه به نوع خاک منطقه و شرایط آب و هوایی منطقه متفاوت است و این امر لزوم انجام آزمایش­های مختلف در مناطق مختلف جهت تعیین نیاز کودی گیاهان را نشان می­دهد، بنابراین تحقیق حاضر در راستای شناسایی مقدار و زمان مناسب استفاده از کود نیتروژن برای محصول ذرت در منطقه مازندران (قائمشهر) انجام شد.
مواد و روش‌ها: آزمایشی طی سال‌های زراعی 1395 و 1396 به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی در مزرعه معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی کشور (قراخیل-قائمشهر) انجام شد. فاکتور اول شامل چهار سطح کود نیتروژن (60، 120، 240 و 260 کیلوگرم در هکتار) و فاکتور دوم شامل سه روش مصرف کود نیتروژن (100 درصد به­عنوان پایه، 50 درصد در پایه و 50 درصد در زمان شروع گلدهی، 25 درصد پایه و 75 درصد در زمان شروع گلدهی) بود. در این بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و برخی شاخص­های رشدی مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج: نتایج حاصل از آزمایش نشان داد با افزایش مقدار نیتروژن مصرفی از 60 به 240 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه و اجزای عملکرد به­طور معنی­داری افزایش داشتند. در بین سه روش مصرف، روش دوم (تقسیط مساوی در دو مرحله کاشت و گلدهی) از تاثیرگذاری بیشتری برخوردار بود. بیشترین مقدار شاخص­های رشد اندازه­گیری شده در این آزمایش که نشان دهنده توان فتوسنتزی گیاه است نیز در این ترکیب تیماری مشاهده شدند.
نتیجه­گیری کلی: اینگونه به­نظر می­رسد تقسیط مساوی 240 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن و کاربرد آن در دو مرحله کاشت و آغاز گلدهی، بهترین مقدار و روش مصرف جهت حصول حداکثر عملکرد ذرت در منطقه آزمایشی باشد.
واژه‌های کلیدی: تقسیط کود، سرعت جذب خالص، سرعت رشد نسبی، شاخص سطح برگ
متن کامل [PDF 610 kb]   (41 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1402/12/26 | پذیرش: 1402/6/30 | انتشار: 1402/6/30
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Dehpouri F, Barari Tari D, Niknejad Y, Fallah Amoli H, Amiri E. Influence of nitrogen application rate and timing on yield and some physiological growth indices of corn. 3 2023; 7 (13) :23-36
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-401-fa.html

دهپوری فرزاد، براری تاری داود، نیک‌نژاد یوسف، فلاح آملی هرمز، امیری ابراهیم. تاثیر مقدار و زمان مصرف کود نیتروژن بر عملکرد و برخی شاخص‌های رشدی ذرت دانه‌ای. 1. 1402; 7 (13) :23-36

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-401-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 13 - ( 6-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645