[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 7، شماره 13 - ( 6-1402 ) ::
جلد 7 شماره 13 صفحات 22-1 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر یونیکونازول و کودهای زیستی بر برخی شاخص‌های رشدی و سهم فرایند انتقال مجدد در عملکرد دانه گندم در شرایط شوری خاک
فاطمه آقایی ، رئوف سیدشریفی* ، حامد نریمانی
چکیده:   (144 مشاهده)
مقدمه: در مناطق خشک و نیمه‌­خشک تنش خشکی به­عنوان عامل اصلی و شوری به عنوان عامل ثانویه رشد و عملکرد گیاه را کاهش می­‌دهد. یکی از راه کارهای بهبود مشکل شوری استفاده از باکتری­‌های محرک رشد و قارچ مایکوریزا است. باکتری­‌های محرک رشد یک گروهی از باکتری­‌های ریزوسفری است که با تولید موادی رشد گیاه را افزایش می­‌دهند و یا با سنتز هورمون­‌های گیاهی مانند اکسین، سیتوکنین و جیبرلین و یا سنتز آنزیم­‌هایی، می­‌توانند رشد و نمو گیاهی را تعدیل نمایند. همزیستی با قارچ میکوریز به‌­عنوان یک جز مهم در بیشتر اکوسیستم­‌های کشاورزی بواسطه نقش آنها در تغذیه گیاهی و سلامتی خاک به حساب می‌­آید. محلول پاشی یونیکونازول می‌تواند رشد زیشه تعداد پنجه، سطح برگ گیاه را بهبود بخشد و همچنین میزان فتوسنتز و قندهای محلول را افزایش دهد. از این رو از استفاده از کودهای زیستی و یونیکونازول می­تواند به‌­عنوان فاکتورهای مدیریتی برای افزایش عملکرد گندم تحت شرایط شوری خاک پیشنهاد شود.
مواد و روش‌ها: به­‌منظور بررسی اثر یونیکونازول و کودهای زیستی بر عملکرد، انتقال مجدد ماده خشک و برخی شاخص­های رشدی گندم در شرایط شوری خاک، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­‌های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه روبسته پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1397 انجام شد. تیمارها شامل الف) شوری خاک در چهار سطح (عدم اعمال شوری به‌­عنوان شاهد و اعمال شوری­های 40، 80 و 120 میلی­مولار در خاک با نمک NaCl) و ب) کاربرد یونیکونازول و کودهای زیستی در هفت سطح (شاهد یا عدم کاربرد کودهای زیستی و یونیکونازول، کاربرد قارچ میکوریزا، یونیکونازول، باکتری سودوموناس، میکوریز با سودوموناس، میکوریز با یونیکونازول، کاربرد میکوریز با یونیکونازول و سودوموناس) بودند.
نتایج: نتایج نشان دادند که کاربرد کودهای زیستی و یونیکونازول در شرایط عدم اعمال شوری، شاخص سطح برگ (98/50 درصد)، سرعت رشد محصول (44/17 درصد)، سرعت فتوسنتز خالص (10/53 درصد)، ماده خشک کل (67/27 درصد) و عملکرد دانه (84/108 درصد) را نسبت به عدم کاربرد یونیکونازول و کودهای زیستی در بالاترین سطح از شوری خاک افزایش دادند؛ در حالی که کاربرد یونیکونازول و کودهای زیستی تحت شرایط عدم اعمال شوری انتقال ماده خشک (207/0 گرم بر بوته) و سهم فرآیند انتقال مجدد در عملکرد دانه (92/12 درصد) را کاهش و سهم نسبی فتوسنتز جاری در عملکرد دانه (07/87 درصدی) نسبت به عدم محلول­پاشی یونیکونازول و عدم کاربرد کودهای زیستی تحت بالاترین سطح از شوری خاک را افزایش دادند.
نتیجه‌­گیری کلی: براساس نتایج این پژوهش، کاربرد یونیکونازول و کودهای زیستی می‌تواند عملکرد دانه گندم را بواسطه بهبود شاخص‌های رشدی گندم و فتوسنتز جاری در شرایط شوری خاک افزایش دهد.
واژه‌های کلیدی: سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ، فتوسنتز جاری، میکوریزا
متن کامل [PDF 1083 kb]   (46 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1402/12/26 | پذیرش: 1402/6/30 | انتشار: 1402/6/30
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Aghaei F, Seyed Sharifi R, Narimani H. Effects of uniconazole and biofertilizers on some growth indices and contribution of dry matter remobilization in grain yield of wheat (Triticum aestivum L.) under soil salinity. 3 2023; 7 (13) :1-22
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-400-fa.html

آقایی فاطمه، سیدشریفی رئوف، نریمانی حامد. تأثیر یونیکونازول و کودهای زیستی بر برخی شاخص‌های رشدی و سهم فرایند انتقال مجدد در عملکرد دانه گندم در شرایط شوری خاک. 1. 1402; 7 (13) :1-22

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-400-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 13 - ( 6-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645