بررسی عملکرد و صفات مرفولوژیکی برخی محصولات علوفهای جدید و گیاهان علوفهای فراموش شده در استان گلستان
|
علیرضا صابری* |
|
|
چکیده: (4016 مشاهده) |
چکیده
مقدمه: کمبود آب در فصل تابستان موجب شده است تولیدکنندگان به فکر تهیه علوفههای پائیزه باشند. در اراضی کوهستانی نیز کشاورزان در راستای توسعه صنعت دامپروری علاقمند کشت و کار گیاهان علوفهای کمتوقع از قبیل خلر و ماشک هستند تا فرسایش خاک را کنترل نمایند. بنابراین نیاز به ایجاد خلاقیت در تعیین محصولات جدید در راستای افزایش حاصلخیزی خاک و کاهش مصرف مواد شیمیایی بیش از پیش احساس میگردد.
مواد و روشها: به منظور بررسی عملکرد و صفات مرفولوژیکی برخی از گیاهان علوفه ای جدید و فراموش شده، آزمایشی طی سالهای 1394 و 1395 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه گرگان اجرا گردید. در این تحقیق کلزای علوفهای (Brassica sp.)، باقلای علوفهای () (Vicia faba L.)، ترشک Rumex congelumeratus)) و نخود علوفهای ((Vicia faba pisom به عنوان گیاهان علوفهای جدید با تریتیکاله wittmack.x.) (Tritic osecale، چغندر علوفهای Beta maritima))، خلر (Lathyrus sativus) و ماشک (Vicia narbonensis) که در سالهای اخیر خیلی کم زراعت شدند، مورد مطالعه قرار گرفت.
نتایج: نتایج آزمایش حاکی از آن است که، چغندر علوفهای با عملکرد 11/74 تن در هکتار، کلزای علوفهای با عملکرد 83/28 تن در هکتار و باقلای علوفهای با عملکرد 98/26 تن در هکتار بهترتیب دارای بیشترین عملکرد بودند. ولی چغندر علوفهای به دلیل عدم مکانیزاسیون شستشو و چاپر شدن، در حال حاضر توصیه نمیشود. مرتفعترین محصول کلزای علوفهای (51/141 سانتیمتر) بود و باقلای علوفهای (6/130 سانتیمتر) در رتبه بعدی قرار گرفت؛ ولی بقیه محصولات در کلاسهای آماری پائینتری قرار گرفتند.
نتیجهگیری: بهطور کلی میتوان گفت که در صورت جایگزینی کلزای علوفهای به جای تریتیکاله در عرصههای شمال استان علاوهبر استفاده از مزایای رعایت کردن تناوب، 18/9 درصد افزایش محصول در پی خواهد داشت.
واژههای کلیدی: باقلای علوفهای، تریتیکاله، چغندر علوفهای، کلزای علوفهای، لگومها، عملکرد علوفه |
|
واژههای کلیدی: باقلای علوفهای، تریتیکاله، چغندر علوفهای، کلزای علوفهای، لگومها، عملکرد علوفه |
|
متن کامل [PDF 383 kb]
(1291 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
اکوفیزیولوژِی دریافت: 1399/9/30 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1398/12/10
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|