[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 5، شماره 1 - ( 7-1397 ) ::
جلد 5 شماره 1 صفحات 162-143 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی اثر محلول‌پاشی اسیدسالیسیلات بر خصوصیات زراعی و فیزیولوژیکی ارقام ذرت (Zea maize) در شرایط تنش آبی
محمد میرزاخانی*، زهرا نعمتی
چکیده:   (4120 مشاهده)
مقدمه: گیاهان زراعی ممکن است در مقطعی از دوره رشد خود با یکی از تنش­های محیطی از جمله کم‌آبی، شوری، گرما و غیره برخورد نمایند که به­صورت طبیعی موجب کاهش عملکرد آن‌ها می­شود. از عمومی­ترین پاسخ­ها به تنش در گیاهان می‌توان به تولید انواع مختلفی از ترکیبات با نام عمومی محلول­های سازگار نام برد. اسیدسالیسیلیک از گروه ترکیبات فنولی در گیاهان است و یک شبه هورمون و تنظیم‌کننده رشد گیاهی به حساب می­آید و نقش مهمی را در تنظیم رشد و نمو گیاه ایفا می کند.
مواد و روش‌ها: این آزمایش در سال زراعی 1390 به­صورت کرت­های دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک‌‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشگاه پیام‌نور اراک اجرا شد. تنش آبی به­عنوان عامل اصلی در سه سطح (I0= آبیاری بر­اساس نیاز آبی گیاه (شاهد)، I1= آبیاری به میزان 80 درصد نیاز آبی گیاه و I2= آبیاری به میزان 60 درصد نیاز آبی گیاه) در کرت­های اصلی و ارقام مختلف ذرت به­عنوان عامل فرعی در سه سطح (V1= S.C370, V2= Apex, V3= S.C704) در کرت­های فرعی و تیمار محلول­پاشی اسیدسالیسیلیک به‌عنوان عامل فرعی فرعی در دو سطح (عدم مصرف (Sa0) و مصرف 300 پی‌پی‌ام (Sa1) در هکتار) در کرت­های فرعی فرعی قرار گرفتند. صفاتی مانند ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد برگ سبز، تعداد بلال در بوته، عملکرد بیولوژیکی گیاه و هدایت الکتریکی شیره سلولی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
نتایج: نتایج نشان دادند که اثر سطوح مختلف تنش آبی بر صفات ارتفاع گیاه، تعداد بلال در بوته، عملکرد بیولوژیکی گیاه و هدایت الکتریکی شیره سلولی معنی­دار بود. همچنین اثر تیمار ارقام مختلف ذرت نیز بر صفات ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد برگ سبز، عملکرد بیولوژیکی گیاه و هدایت الکتریکی شیره سلولی معنی­دار بود. در بین سطوح تیمار تنش آبی، بیش­ترین و کم­ترین عملکرد بیولوژیکی با میانگین 33/40 و 06/28 تن در هکتار به­ترتیب متعلق به تیمار شاهد (آبیاری نرمال) و تیمار آبیاری بر­اساس 60 درصد نیاز آبی گیاه بود. در بین ارقام ذرت نیز، بیش­ترین و کم­ترین عملکرد بیولوژیکی با میانگین 83/40 و 44/26 تن در هکتار به­ترتیب متعلق به ارقام S.C704 و S.C370 بود.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان دادند که با افزایش شدت تنش آبی، رشد و نمو ذرت نیز تحت تأثیر منفی قرار گرفت؛ به­طوری که عملکرد بیولوژیکی ذرت از میانگین 33/40 تن در هکتار در تیمار آبیاری شاهد به میانگین 06/28 تن در هکتار در آبیاری بر­اساس 60 درصد نیاز آبی گیاه کاهش یافت. استفاده از محلول­پاشی اسیدسالیسیلیک باعث افزایش عملکرد بیولوژیکی ارقام ذرت شد؛ ولی این افزایش معنی­دار نبود.
واژه‌های کلیدی: واژه‌های کلیدی: ذرت، رژیم آبی، عملکرد بیولوژیکی، هدایت الکتریکی، هیبرید
متن کامل [PDF 455 kb]   (397 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1397/12/26 | پذیرش: 1397/12/26 | انتشار: 1397/12/26
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


میرزاخانی محمد، نعمتی زهرا. ارزیابی اثر محلول‌پاشی اسیدسالیسیلات بر خصوصیات زراعی و فیزیولوژیکی ارقام ذرت (Zea maize) در شرایط تنش آبی . 1. 1397; 5 (1) :143-162

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-312-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 1 - ( 7-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645