چکیده مقدمه: سویا از منابع مهم روغن خوراکی و پروتئین گیاهی است و تقریباً 50 درصد تولید دانههای روغنی دنیا را تشکیل میدهد. عناصر غذایی کممصرف برای رشد طبیعی گیاهان و حصول عملکرد و کیفیت مناسب محصول ضروری هستند؛ بهعنوان مثال عنصر آهن در تشکیل کلروفیل گیاهی و عنصر روی برای تولید هورمون رشد اکسین و انجام فتوسنتز نقش دارند. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی تأثیر مصرف خاکی عناصر آهن و روی بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا انجام گرفت. مواد و روشها: این پژوهش در شهرستان خرمآباد در سال زراعی 1396 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح کودی شاهد (صفر)، 30، 60 و 90 کیلوگرم در هکتار سولفات آهن و همچنین سولفات روی در چهار سطح شامل شاهد (صفر)، 10، 20 و 30کیلوگرم در هکتار سولفات روی بودند. صفات مورد بررسی شامل تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، ارتفاع بوته، وزنهزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن و درصد پروتئین بودند. نتایج: نتایجنشان داد که مقادیر کود آهن و کود روی باعث افزایش معنیدار تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، ارتفاع بوته، وزنهزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن و درصد پروتئین شد. همچنین تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه، درصد روغن و پروتئین تحت تأثیر معنیدار برهمکنش سطوح مختلف کود روی و آهن قرار گرفت. تیمار 10 کیلوگرم در هکتار سولفات روی و90 کیلوگرم آهن در هکتار بیشترین عملکرد دانه (38/5397 کیلوگرم در هکتار) را نشان داد که با 10 کیلوگرم در هکتار سولفات روی و60 کیلوگرم آهن در هکتار (18/5149 کیلوگرم در هکتار) تفاوت معنیداری نداشت. بنابراین میتوان تیمار 10 کیلوگرم در هکتار سولفات روی و60 کیلوگرم آهن در هکتار را بهعنوان بهترین گزینه مدیریت کود روی و آهن برایسویادرنظرگرفت. نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان داد که آهن و روی نقش مثبتی در عملکرد و کیفیت پروتئین و روغن دانه دارند. نتایج در مورد صفات کمی نشان داد که با افزایش هر دو نوع کود، صفات مورد بررسی نسبت به شاهد افزایش یافته است، هرچند که در بیشتر صفات اختلافی از لحاظ آماری بین سطوح سوم و چهارم دیده نشد. واژههایکلیدی: صفات کمی و کیفی، عناصر ریزمغذی، مصرف خاکی، سویا
Adeli S, Rafiee M. Influence of different levels of zinc and iron sulfate on quantitative and qualitative characteristics of soybean L17 cultivar. 3 2018; 4 (2) :49-66 URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-280-fa.html
عادلی سمیرا، رفیعی مسعود. تأثیر سطوح مختلف سولفات روی و آهن بر ویژگیهای کمی و کیفی سویا رقم L17. 1. 1396; 4 (2) :49-66