تأثیر قارچ مایکوریزا و باکتری برادیریزوبیوم ژاپونیکوم روی خصوصیات رشدی و عملکرد سویا در سطوح مختلف کود فسفر
|
متانت دماوندی*، حسین صبوری، عباس بیابانی، سامیه رئیسی، محمد حسین ارزانش |
|
|
چکیده: (5472 مشاهده) |
بهمنظور بررسی اثرات تلقیح قارچ مایکوریزا و باکتری برادیریزوبیوم ژاپونیکوم روی خصوصیات رشدی و عملکرد سویا رقم کتول آزمایشی بهصورت کرتهای دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان در سالهای 1391-1390 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: سه سطح مایکوریزا (بدون تلقیح، Glomus intraradices ،Glomus mosseae)، دو سطح استفاده و عدم استفاده از باکتری و سه سطح فسفر خالص (صفر، 32/1 و 64/2 گرم در مترمربع) بودند. نتایج نشان داد که، تلقیح با مایکوریزا و باکتری در تمام صفات بهجز تعداد بوته در مترمربع اختلاف معنیداری را ایجاد نمودند. همچنین اثر فسفر در تمامی صفات مورد بررسی بهجزء وزن خشک برگ و تعداد بوته در مترمربع معنیدار بود. اثرات متقابل دوگانه تیمارها (مایکوریزا، باکتری و فسفر) تنها بر وزن خشک برگ، سطح برگ، وزن خشک گرهها معنیدار بود. اثر متقابل مایکوریزا × باکتری × فسفر بر وزن خشک برگ، سطح برگ، وزن هزار دانه، تعداد و وزن خشک گرههای ریزوبیوم معنیدار بودند. مطابق نتایج، بیشترین تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و عملکرد در تیمارهای تلقیح با مایکوریزا گونه اینترارادایسس، استفاده از باکتری و 64/2 گرم فسفر در مترمربع مشاهد شد. |
|
واژههای کلیدی: ریزوبیوم، مایکوریزا، عملکرد دانه، وزن خشک، کود فسفر |
|
متن کامل [PDF 629 kb]
(1626 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1395/12/18 | پذیرش: 1395/12/18 | انتشار: 1395/12/18
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|