| تأثیر قارچ مایکوریزا و باکتری برادیریزوبیوم ژاپونیکوم روی خصوصیات رشدی و عملکرد سویا در سطوح مختلف کود فسفر | 
								
								  | متانت دماوندی*،    حسین صبوری،    عباس بیابانی،    سامیه رئیسی،    محمد حسین ارزانش | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
                                
								  | چکیده:       (6514 مشاهده) | 
								
								  | بهمنظور بررسی اثرات تلقیح قارچ مایکوریزا و باکتری برادیریزوبیوم ژاپونیکوم روی خصوصیات رشدی و عملکرد سویا رقم کتول آزمایشی بهصورت کرتهای دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان در سالهای 1391-1390 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: سه سطح مایکوریزا (بدون تلقیح، Glomus intraradices ،Glomus mosseae)، دو سطح استفاده و عدم استفاده از باکتری و سه سطح فسفر خالص (صفر، 32/1 و 64/2 گرم در مترمربع) بودند. نتایج نشان داد که، تلقیح با مایکوریزا و باکتری در تمام صفات بهجز تعداد بوته در مترمربع اختلاف معنیداری را ایجاد نمودند. همچنین اثر فسفر در تمامی صفات مورد بررسی بهجزء وزن خشک برگ و تعداد بوته در مترمربع معنیدار بود. اثرات متقابل دوگانه تیمارها (مایکوریزا، باکتری و فسفر) تنها بر وزن خشک برگ، سطح برگ، وزن خشک گرهها معنیدار بود. اثر متقابل مایکوریزا × باکتری × فسفر بر وزن خشک برگ، سطح برگ، وزن هزار دانه، تعداد و وزن خشک گرههای ریزوبیوم معنیدار بودند. مطابق نتایج، بیشترین تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و عملکرد در تیمارهای تلقیح با مایکوریزا گونه اینترارادایسس، استفاده از باکتری و 64/2 گرم فسفر در مترمربع مشاهد شد. | 
								
								  |  | 
								
								  | واژههای کلیدی:  ریزوبیوم، مایکوریزا، عملکرد دانه، وزن خشک، کود فسفر | 
								
								  |  | 
								
								  | متن کامل  [PDF 629 kb] 
                                    
                                     
                                     
                                    
									  
                                       (1887 دریافت) | 
								
								  | نوع مطالعه:  پژوهشي | دریافت: 1395/12/18 | پذیرش: 1395/12/18 | انتشار: 1395/12/18
 | 
                                
                                  
                                    |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  | ارسال نظر درباره این مقاله | 
                                
                                |  | 
								
								  |  |