[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
فرم های ضروری::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 7، شماره 14 - ( 12-1402 ) ::
جلد 7 شماره 14 صفحات 121-111 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه برخی صفات زراعی و کیفیت دانه موتانت‎های برنج با ارقام بومی و پرمحصول
الهیار فلاح* ، لیلا باقری ، علیرضا نبی‌پور ، ناهید فتحی
چکیده:   (1491 مشاهده)
مقدمه: با توجه به اهمیت خود اتکایی در محصول برنج، ضرورت و اهمیت ایجاد و معرفی ارقام کیفی پاکوتاه و مقاوم به خوابیدگی، زودرس و در نهایت پرمحصول از ارقام کیفی محلی اجتناب‌ناپذیر است. در این راستا، معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران (آمل)، با همکاری پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای کرج، با استفاده از پرتو گاما (دزهای 200، 250 و 300 گری) بر روی بذور ارقام طارم محلی، حسنی و عنبربو و هدایت جمعیت M1 تا نسل M5، تعدادی لاین موتانت امید بخش از نظر صفت زراعی زودرسی، پاکوتاهی با عملکرد مناسب انتخاب نموده که در آزمایش مشاهدهای در آمل مورد بررسی و نسبت به والدین (طارم محلی، حسنی و عنبربو) همراه با شاهد فجر و شیرودی مورد مقایسه قرار گرفتند.
مواد و روشها: جهت ارزیابی مشاهدهای موتانتهای نسل ششم (M6)، آزمایشی در مزرعه معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران (آمل) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1395 اجرا شد. تعداد موتانت 32 ژنوتیپ همراه با سه تا والد (طارم محلی، حسنی و عنبربو) و دو شاهد فجر و شیرودی در مجموع 37 ژنوتیپ ارزیابی شدند. با اندازهگیری صفات تعداد روز تا پنجاه درصد گلدهی، ارتفاع بوته، تعداد خوشه در کپه، عملکرد لاینها نسبت به هم مقایسه شدند. پس از برداشت محصول، نمونهی 400 گرمی شلتوک از هر تیمار و تکرار انتخاب و به آزمایشگاه کیفیت منتقل شد. صفات راندمان تبدیل، درصد برنج سالم، نسبت طویل شدن دانه، درصد آمیلوز و درجه حرارت ژلاتینه شدن اندازه­گیری شد.
نتایج: نتایج نشان داد که کاهش ارتفاع بوته در لاینهای حاصل از عنبربو بیشتر از طارم محلی و ارتفاع موتانتهای انتخابی 130-100 سانتی‌متر بود. 18 موتانت دارای میانگین تعداد خوشه از 7/17-6/13 بوده که تفاوت معنیداری در سطح یک درصد نداشتند. با افزایش تعداد روز تا 50 درصد گلدهی و تعداد خوشه در کپه، عملکرد ژنوتیپهای برنج افزایش یافت. در بین موتانتها، شماره 138، 1126 و 3200، بیشترین راندمان تبدیل را داشتند و از نظر آماری مشابه طارم محلی بودند. دامنه درصد  برنج سالم در بین موتانتها 70-60 درصد بود. 19 تا موتانت­ها دارای نسبت طویل شدن دانه بیشتر از 2 بودند. دامنه تغییرات درصد آمیلوز و دمای ژلاتینی شدن در بین موتانتها بهترتیب 5/22-5/16 و 7-3 بود.
نتیجهگیری کلی: ژنوتیپهای موتانت با شماره 114، 1117، 1120، 1126،126، 2310، 2212، 222، 138، 3200، 3216، 3218 و 3227، دارای عملکرد بیشتری نسبت به شاهد والدین (طارم محلی، حسنی و عنبربو) بودند. در ضمن این موتانتها دارای راندمان تبدیل بهتر و نسبت طویل شدن دانه بیشتری از ارقام شاهد داشتند.
واژه‌های کلیدی: آمیلوز، عملکرد، موتانت برنج، 50 درصد گلدهی
متن کامل [PDF 546 kb]   (154 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1402/12/26 | پذیرش: 1402/12/28 | انتشار: 1402/12/28
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fallah A, Bagheri L, Nabipour A, Fathi N. Comparison of some agronomic traits and grain quality of rice mutants with native and high-yielding varieties. 3 2024; 7 (14) :111-121
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-417-fa.html

فلاح الهیار، باقری لیلا، نبی‌پور علیرضا، فتحی ناهید. مقایسه برخی صفات زراعی و کیفیت دانه موتانت‎های برنج با ارقام بومی و پرمحصول. 1. 1402; 7 (14) :111-121

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-417-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 14 - ( 12-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660