[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
فرم های ضروری::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 7، شماره 14 - ( 12-1402 ) ::
جلد 7 شماره 14 صفحات 68-55 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر زمان، مقدار و روش مصرف نیتروژن بر عملکرد، اجزاء عملکرد و برخی صفات مورفولوژیکی گندم زمستانه
محمد میرزاخانی* ، علیرضا دادیان
چکیده:   (1567 مشاهده)
مقدمه: گندم یکی از محصولات استراتژیک کشور بوده و بیش از 45 درصد پروتئین و 55 درصد کالری مورد نیاز جمعیت کشور را تأمین می­کند. نیتروژن نقش مهمی در افزایش عملکرد دارد؛ به­طوری­که کمبود آن بیش از سایر عناصر غذایی به چشم می‌خورد و امروزه کم‌تر خاک زراعی وجود دارد که نیاز به مصرف کود نیتروژنه نداشته باشد. به­طور کلی کشاورزان در تولید محصولات زراعی، جهت کسب حداکثر عملکرد، کود نیتروژن را بیش از مقدار توصیه شده به کار می­برند.
مواد و روش‌ها: به­منظور بررسی اثر زمان، مقدار و روش مصرف نیتروژن بر عملکرد و اجزاء عملکرد گندم زمستانه، در سال زراعی 98-1397 در مزرعه آموزشی و تحقیقاتی دانشگاه پیام نور اراک آزمایشی به­صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای زمان مصرف کود اوره در سه سطح (مصرف نصف کود در زمان کاشت + مصرف نصف کود در مرحله پنجه­دهی، مصرف نصف کود در مرحله پنجه­دهی + مصرف نصف کود در زمان ساقه­دهی و مصرف نصف کود در زمان ساقه­دهی + مصرف نصف کود در زمان سنبله‌دهی) تیمار مقدار مصرف کود اوره در دو سطح (مصرف 150 و 300 کیلوگرم در هکتار) و تیمار روش مصرف کود اوره نیز در سه سطح (خاک مصرف، آب مصرف و محلول­پاشی روی برگ­ها) به صورت فاکتوریل در کرت­های آزمایشی جاگذاری و اجرا شدند.
نتایج: نتایج نشان داد که اثر زمان مصرف به جز بر طول ریشک و تعداد دانه در سنبله و اثر مقدار نیتروژن به جز بر تعداد دانه در سنبله و سنبلچه بر سایر صفات معنی­دار بود. همچنین تأثیر روش مصرف کود اوره بر صفات ارتفاع گیاه، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبلچه، تراکم سنبله و عملکرد دانه معنی­دار بود. با مقایسه سطوح مختلف تیمار زمان مصرف کود اوره، تیمار مصرف نصف کود اوره در زمان کاشت + مصرف نصف کود در مرحله پنجه­زنی با میانگین 3219 کیلوگرم در هکتار و تیمار مصرف نصف کود اوره در مرحله ساقه‌دهی + مصرف نصف کود در مرحله سنبله­دهی با میانگین 2797 کیلوگرم در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند.
نتیجه‌گیری کلی: نتایج این تحقیق نشان داد که تأخیر در مصرف کود نیتروژن می­تواند موجب کاهش عملکرد دانه به میزان 10/13 درصد شود که نشان دهنده کاهش و یا به تعویق افتادن هر یک از مراحل فنولوژیکی رشد گیاه است. بنابراین با توجه به اهمیت تغذیه گیاهان زراعی با عنصر نیتروژن و نقش بسیار مهم نیتروژن در فرآیندهای رشد و نمو گندم، مدیریت مقدار، زمان و روش مصرف کود نیتروژن بسیار موثر است.
واژه‌های کلیدی: تراکم سنبله، شاخص برداشت، طول ریشک، عملکرد بیولوژیکی
متن کامل [PDF 439 kb]   (167 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1402/12/26 | پذیرش: 1402/12/28 | انتشار: 1402/12/28
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mirzakhani M, Dadian A. Effect of time, rate, method of nitrogen application on yield, yield components, and some of the morphological traits in winter wheat. 3 2024; 7 (14) :55-68
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-413-fa.html

میرزاخانی محمد، دادیان علیرضا. اثر زمان، مقدار و روش مصرف نیتروژن بر عملکرد، اجزاء عملکرد و برخی صفات مورفولوژیکی گندم زمستانه. 1. 1402; 7 (14) :55-68

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-413-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 14 - ( 12-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660