[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
فرم های ضروری::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 7، شماره 14 - ( 12-1402 ) ::
جلد 7 شماره 14 صفحات 54-43 برگشت به فهرست نسخه ها
عملکرد و خصوصیات مورفولوژیکی لاین‌های جدید ارزن مرواریدی در مقایسه با رقم پیشاهنگ در مزارع استان گلستان
علی‌رضا صابری*
چکیده:   (1260 مشاهده)
مقدمه: برای امنیت غذایی، تهیه غذا باید دو برابر شود و تولید در مناطق مختلف به روش­های گوناگون صورت پذیرد. و این می‌تواند با افزایش تولید در هکتار و یا افزایش کیفیت انجام شود. به‌علاوه در طی نیم قرن گذشته افزایش تولید در هکتار به‌دلیل بهبود حداکثری ظرفیت عملکرد بوده است. موفقیت در دستیابی به ظرفیت­های محیطی از قبیل نور منتج به توسعه سطح برگ و افزایش عملکرد و اجزای عملکرد لاین های ارزن مرواریدی در مقایسه با رقم شاهد توسط محققان زیادی گزارش شده است. به‌دلیل برتری در ارتفاع گیاه، تعداد برگ و گره، طول پانیکول و قطر ساقه. بررسی های اواخر دهه 1980نشان داد، با استفاده از ارقام برتر و تکنیک­های به زراعی عملکرد می­تواند دو سه برابر شود، اما این یافته‌ها باید به روز شوند و برای خاک و شرایط آب و هوایی هر منطقه آزمایش شوند.
مواد و روش‌ها: به‌منظور بررسی عملکرد و برخی صفات مورفولوژیکی دو لاین جدید ارزن مرواریدی (KPM1 و KPM4) در مقایسه با رقم پیشاهنگ، این تحقیق در سال 1395 در دو آزمایش جداگانه در دو منطقه (مینودشت و گمیشان) اجرا شد. آزمایش در سه سطح با فاصله خطوط کاشت 60 سانتی­متر رو ی پشته و فواصل بین بوته 7 سانتی­متر اجرا گردید. کشت اواخر خرداد ماه بلافاصله بعد از برداشت محصول اصلی انجام ­شد. طول خطوط کاشت 66/66 متر و تعداد خطوط کاشت در هر تیمار 50 پشته بود که برداشت در سطح 2000 متر مربع برای هر تیمار و جمعاً 6000 متر مربع برای هر سه تیمار صورت گرفت. برای ثبت صفات هر لاین و رقم از قبیل ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد گره ، طول پانیکول و قطر ساقه و عملکرد تر و خشک علوفه ده بار کادر اندازی شد و هر بار ده بوته نیز بصورت تصادفی برای اندازه‌گیری صفات برداشت شدند. ضمناً کل سطح زیرکشت نیز طبق دستورالعمل پروژه های تحقیقی و ترویجی رکورد گیری شد.
نتایج: نتایج بررسی و مقایسه میانگین عملکرد دو منطقه گمیشان و مینودشت حاکی از آن است که، تولید علوفه تر لاین جدید ارزن مرواریدی KPM1، 35/25 درصد و تولید علوفه خشک آن 23/27 درصد نسبت به تیمار شاهد (پیشاهنگ)، برتری نشان داد و درصد افزایش عملکرد علوفه تر و علوفه خشک لاین KPM4 در مقایسه با رقم پیشاهنگ به‌ترتیب 76/34 و 24/38 درصد بود. ضمناً اختلاف عملکرد دانه لاین های جدید با رقم شاهد (پیشاهنگ) معنی‌دار نبود. به‌علاوه لاین‌های جدید صفات مورفولوژیکی مطلوب هم داشتند. یعنی بوته‌های لاین‌های جدید ارزن بهتر رشد کردند که مزیت تغییر بهینه صفات مورفولوپیکی در افزایش عملکرد علوفه ظاهر شد، بدون اینکه در عملکرد دانه تاثیر منفی داشته باشد. موفقیت در دستیابی به ظرفیت­های محیطی از قبیل نور منتج به توسعه سطح برگ، برتری ارتفاع گیاه، تعداد برگ و گره، طول پانیکول و قطر ساقه و افزایش عملکرد لاین‌های ارزن مرواریدی در مقایسه با رقم شاهد مشابه این تحقیق توسط محققان زیادی نیز گزارش شده است.
نتیجه‌گیری کلی: به‌طور کلی یافته‌ها حاکی از برتری لاینKPM4  نسبت به لاینKPM1  می­باشد و عملکرد علوفه تر و خشک هر دوی آن‌ها از رقم پیشاهنگ بیشتر بود. می­توان نتیجه گرفت با کشت بذور جدید در فصل تابستان حداکثر سطح برگ بدست می­آید و عملکرد می­تواند افزایش یابد.
واژه‌های کلیدی: تولید علوفه، صفات مرفولوژیکی، عملکرد دانه، ماده خشک
متن کامل [PDF 382 kb]   (146 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1402/12/26 | پذیرش: 1402/12/28 | انتشار: 1402/12/28
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saberi A. Investigation of yield and morphological characteristics of new Pearl millet lines (Pennisetum americanum) compared to Pishahang in Golestan province fields. 3 2024; 7 (14) :43-54
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-412-fa.html

صابری علی‌رضا. عملکرد و خصوصیات مورفولوژیکی لاین‌های جدید ارزن مرواریدی در مقایسه با رقم پیشاهنگ در مزارع استان گلستان. 1. 1402; 7 (14) :43-54

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-412-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 14 - ( 12-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660