[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 7، شماره 14 - ( 12-1402 ) ::
جلد 7 شماره 14 صفحات 42-31 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی تحمل به خشکی در لاین‌های نوترکیب گندم (.Triticum aestivum L) با استفاده از شاخص‌های تحمل به تنش خشکی
سمیه سنچولی ، عباس بیابانی* ، حسین صبوری ، سید جواد سجادی
چکیده:   (425 مشاهده)
مقدمه: گندم (Triticum aesivum L.)  یک محصول اصلی و مهم است که به‌طور گسترده در طیف وسیعی از مناطق کشت می­شود و یکی از منابع اصلی کربوهیدارت، پروتئین، فیبر، اسید آمینه و ویتامین می­باشد. در میان عوامل محدود­کننده عملکرد در حالت طبیعی، آب مهم­ترین عاملی است که به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان از جمله ایران، از راه های مختلف باعث محدودیت کاشت می­گردد. در بسیاری از محیط­های نیمه خشک رطوبت نسبی در ابتدای فصل رشد در بالاترین حد خود بوده و با افزایش دما و قطع بارندگی­ها کاهش می­یابد. در این مناطق به طور معمول دوره پر شدن دانه مصادف با کم آبی و افزایش تبخیر است و در نتیجه عملکرد کاهش می­یابد.کاهش عملکرد برای گندم به عنوان مهم ترین غله مورد نیاز بشر، تامین نیاز غذایی جمعیت رو به رشد را با مشکل مواجه می­سازد. بنابراین اهمیت بررسی­های بیشتر روی تنش خشکی و گندم مشخص می­شود و به­نژادگران را به سمت گسترش ارقام مقاوم سوق می­دهد.
مواد و روش­ها: این تحقیق در سال زراعی 1400-1399 با هدف ارزیابی تحمل به تنش 50 لاین نوترکیب گندم در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس اجرا شد. این آزمایش به صورت طرح بلوک­های کامل تصادفی بر روی 50 لاین مختلف گندم حاصل از تلاقی ارقام گنبد در زاگرس با سه تکرار و در دو تاریخ کاشت (23 آبان، 10 بهمن) انجام شد. فاکتور اول شامل 50 لاین مختلف گندم حاصل از تلاقی ارقام گنبد در زاگرس و فاکتور دوم شامل دو تاریخ کاشت (23 آبان و 10 بهمن) بود. سه ردیف دو متری برای هر لاین کشت شد که بین ردیف ها 20 سانتی­متر فاصله بود و بین واحدهای آزمایشی 40 سانتی­متر فاصله داشت. سپس شاخص­های تنش غیر­زنده گیاهی با استفاده از نرم افزار iPASTIC محاسبه شد. سپس شاخص های به دست آمده با استفاده از طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج: نتایج تجزیه واریانس حاکی از معنی­دار بودن تفاوت بین لاین­های مورد بررسی در شرایط تنش خشکی و نرمال بود. نتایج مقایسه میانگین در بین لاین­های مورد بررسی و شاخص­های مقاومت به تنش خشکی نشان داد که لاین 7 مقاومت خوبی در شرایط تنش خشکی دارد.  همبستگی بین شاخص­های تحمل به خشکی و عملکرد دانه در شرایط تنش خشکی محاسبه شد. نتایج تجزیه همبستگی میان شاخص­های تحمل به تنش و عملکرد دانه همبستگی مثبت و معنی­داری را بین شاخص­های  SSI و TOL نشان می­دهد. در این پژوهش از آنجا که MP و STI همبستگی بالا، مثبت و معنی­داری با عملکرد در شرایط بدون تنش و تنش نشان دادند؛ لذا به‌عنوان شاخص­های برتر معرفی می­شوند. در این تحقیق، همبستگی شاخص­های مقاومت به تنش با عملکرد بررسی شد. براساس نتایج به دست آمده از عملکرد لاین­های گندم و برآورد حساسیت آنها به تنش، لاین 34 و 26 دارای بیشترین مقاومت در بین لاین­های مورد بررسی بود. لاین 5 نیز جزو حساس­ترین­ها در کل لاین­ها از نظر شاخص­های مقاومت به تنش دسته­بندی شد.
نتیجه­گیری کلی: به‌طور کلی در این پژوهش از آنجا که که شاخص­های میانگین بهره­وری (MP) و شاخص فرناندز (STI) همبستگی بالا، مثبت و معنی­داری با عملکرد در شرایط بدون تنش و تنش نشان دادند؛ لذا به‌عنوان شاخص­های برتر معرفی می­شوند و بر اساس این نتایج می­توان گفت که لاین­های 12، 16 و 20 لاین­هایی با مقاومت بالا هستند.
واژه‌های کلیدی: نش خشکی، شاخص تحمل، شاخص فرناندز، همبستگی
متن کامل [PDF 931 kb]   (67 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1402/12/26 | پذیرش: 1402/12/28 | انتشار: 1402/12/28
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sanchouli S, Biabani A, Sabouri H, Sajadi S J. Evaluation of drought tolerance in recombinant lines of wheat (Triticum aestivum L.) using drought stress tolerance indices. 3 2024; 7 (14) :31-42
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-411-fa.html

سنچولی سمیه، بیابانی عباس، صبوری حسین، سجادی سید جواد. ارزیابی تحمل به خشکی در لاین‌های نوترکیب گندم (.Triticum aestivum L) با استفاده از شاخص‌های تحمل به تنش خشکی. 1. 1402; 7 (14) :31-42

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-411-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 14 - ( 12-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.11 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645