[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
فرم های ضروری::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 7، شماره 13 - ( 6-1402 ) ::
جلد 7 شماره 13 صفحات 62-49 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی پتانسیل آللوپاتیک علف‌هرز شلمی (Rapistrum rugosum L) بر مولفه‌های رشدی و فیزیولوژیکی سیاهدانه (Nigella sativa L)
رضا کوهستانی ، لیلا آهنگر* ، مهدی زارعی ، ابراهیبم غلامعلی‌پور علمداری ، زیبا اورسجی
چکیده:   (1385 مشاهده)
مقدمه: آللوپاتی یک واکنش بیوشیمیایی موثر بر گیاهان است که در اثر اضافه شدن مواد شیمیایی، عمدتاً از نوع متابولیت‌های ثانویه، از طریق فرآیند‌های مختلف و البته در غلت­های معین بر روی خود و گیاه مجاور ممکن است اثر تحریک کنندگی و یا بازدارندگی داشته باشد و حتی ممکن است نقش مهمی در الگوی پوشش گیاهی و تولید محصولات زراعی ایفا کند. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی پتانسیل آللوپاتیک مقادیر مختلف کمپوست بقایای اندام های هوایی علف هرز شلمی بر مولفه‌های اولیه رشدی سیاه دانه در شرایط گلدان بوده است.
مواد و روش‌ها: این آزمایشی بصورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلدانی در سال 1398 درگلخانه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس انجام شد. بدین­منظور گلدان­های 5 کیلویی حاوی 10، 20، 40، 80 و 160 گرم از پودر شلمی به مدت 40 روز جهت پوسیدگی در گلخانه قرار داده شدند. پس از گذشت بازه زمانی و اطمینان از پوسیده شدن شلمی­ها، تعداد 20 عدد بذر سیاه دانه در هر گلدان کشت شد. در تیمار شاهد نیز از پودر گیاه شلمی استفاده نگردید. سپس نمونه­برداری از گیاهان پس از گذشت چهل روز و در مرحله 5 تا 6 برگی انجام گرفت.
نتایج: نتایج بدست آمده نشان داد که افزایش میزان بقایای شلمی بطور معنی­داری سبب روند کاهشی مولفه­های رشدی در سیاه دانه شد و کمترین میزان صفات طول ساقه­چه، طول ریشه­چه، وزن تر و خشک گیاه در تیمار 160 گرم شلمی دیده شد. میزان کلروفیل a، b و کل و همچنین آنزیم­ پراکسیداز نیز همراه با افزایش غلظت شلمی روند کاهشی را نشان دادند. در حالیکه روند تغییرات آنزیم کاتالاز و پرولین حاکی از سیر صعودی آن­ها همراه با افزایش غلظت شلمی بود.
نتیجه­گیری کلی: این نتایج بیانگر موثر بودن شلمی در کنترل رشد رویشی و فیتوشیمایی سیاه دانه می­باشد لذا با توجه به اثرات آللوپاتیکی شلمی می­توان این گیاه را به‌عنوان یک علف­کش با منشاء زیستی در سیستم کشاورزی پایدار بکار برد.
واژه‌های کلیدی: بقایای گیاهی، صفات مورفولوژیکی، علف‌هرز، کلروفیل، آنزیم
متن کامل [PDF 657 kb]   (221 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1402/12/26 | پذیرش: 1402/6/30 | انتشار: 1402/6/30
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kouhestani R, Ahangar L, Zarei M, Gholamalipour Alamdari E, Avarseji Z. Allelopathic effect of Rapistrum rugosum L. on growth, physiological and biochemical parameters of Nigella sativa L.. 3 2023; 7 (13) :49-62
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-403-fa.html

کوهستانی رضا، آهنگر لیلا، زارعی مهدی، غلامعلی‌پور علمداری ابراهیبم، اورسجی زیبا. ارزیابی پتانسیل آللوپاتیک علف‌هرز شلمی (Rapistrum rugosum L) بر مولفه‌های رشدی و فیزیولوژیکی سیاهدانه (Nigella sativa L). 1. 1402; 7 (13) :49-62

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-403-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 13 - ( 6-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4710