بررسی پاسخ آنتیاکسیدانی و فیزیولوژیکی سویا به پیشتیمار بذری و محلولپاشی با عصارهی گیاه دارویی مرزنجوش (Marjoram Oreganum)
|
پروانه استخدامی*، مهدی برادران فیروزآبادی، حسن مکاریان، حسن قربانی قوژدی |
|
|
چکیده: (4088 مشاهده) |
چکیده
مقدمه: امروزه در راستای حذف و یا کاهش ترکیبات شیمیایی و سنتزی تلاشهای زیادی برای یافتن آنتیاکسیدانهای طبیعی از منابع گیاهی صورت گرفته است. این مواد میتوانند آثار متفاوتی بر روی سایر گیاهان داشته باشند.
مواد و روشها: جهت بررسی این موضوع آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شاهرود در سال 1393 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل پیشتیمار بذری با عصاره مرزنجوش (اندام رویشی مرزنجوش) در پنج سطح (عدم پیشتیمار (آب خالص))، پیشتیمار با عصاره به غلظت 40 و 60 درصد مرزنجوش هر کدام بهمدت زمانهای 6 و 9 ساعت) بهعنوان فاکتور اول و محلولپاشی با عصاره مرزنجوش در سه سطح (محلولپاشی با آب خالص، محلولپاشی با غلظت 40 و 60 درصد مرزنجوش) بهعنوان فاکتور دوم بودند، که در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار قرار گرفتند.
نتایج: بالاترین فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در 9 ساعت پیشتیمار بذر با غلظت 60 درصد و کمترین فعالیت در شاهد مشاهده شد. افزایش غلظت عصاره مرزنجوش تأثیر بهسزایی بر پارامترهای مورد نظر داشت. بهطوریکه با افزایش غلظت عصاره مرزنجوش میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی افزایش یافت.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که میزان فعالیت آنزیمهای آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز و کاتالاز در برگ سویا تحت تأثیر پیشتیمار بذر با عصاره مرزنجوش افزایش مییابد. |
|
واژههای کلیدی: آنتوسیانین، آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز، فلاونوئید، کاتالاز، کاروتنوئید |
|
متن کامل [PDF 585 kb]
(466 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
اکوفیزیولوژِی دریافت: 1399/8/24 | پذیرش: 1398/7/1 | انتشار: 1398/7/1
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|