[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 6، شماره 1 - ( 7-1398 ) ::
جلد 6 شماره 1 صفحات 62-49 برگشت به فهرست نسخه ها
کودهای آلی و زیستی بر عملکرد کمی و کیفی آب‌تره (Nasturtium officinalis)
مصطفی کوزه‌گر کالجی*، محمد رضا اردکانی
چکیده:   (2843 مشاهده)
چکیده
مقدمه: انسان‌­ها از دیرباز از گیاهان خوراکی خودرو به منظور مصارف غذایی بهره می‌­جسته‌­اند اما با پیشرفت بشر در مسیر علوم کشاورزی استفاده از گیاهان وحشی رفته رفته اهمیت کمتری پیدا کرده و از طرفی دیگر با گسترش زندگی شهرنشینی، استفاده از این منابع غذایی که روزگاری تنها منبع غذایی انسان به شمار می آمد به فراموشی سپرده شده است. امروزه با افزایش جمعیت و کمبود مواد غذایی از یک طرف، پرهزینه بودن کشت و کار و تهیه آب و خاک مناسب کشاورزی از طرفی دیگر، جا دارد که بار دیگر این منابع رایگان و خدادای را حداقل به عنوان یک منبع فرعی در کنار سایر منابع غذایی مورد توجه قرار گیرد. این آزمایش با هدف بررسی اثر کودهای آلی (ورمی­کمپوست، ورمی‌­واش) و همزیستی میکوریزایی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه آب­‌تره مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش­‌ها: این آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تکرار در شهرستان ساری با موقعیت جغرافیایی53 درجه و 63 دقیقه شرقی، عرض جغرافیایی36 درجه و 82 دقیقه شمالی و ارتفاع 3/43 متر از سطح دریا در سال زراعی 1396-1395 اجرا شد. عوامل آزمایش شامل میکوریزا گونه Glomus moseae در دو سطح (صفر و 200 اسپور در گلدان)، ورمی‌کمپوست در دو سطح (صفر و 200 گرم در گلدان) و ورمی‌وارش در دو سطح (صفر و 5/1 لیتر در گلدان) بود. صفاتی از قبیل سطح برگ، تعدادبرگ، وزن خشک بوته، قطر، طول و وزن خشک ریشه، ارتفاع بوته، درصد و عملکرد اسانس مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج: نتایج نشان داد که استفاده از کودهای آلی و همزیستی میکوریزایی تاثیر معنی­دار بر تعداد برگ و وزن خشک ریشه داشته و کلیه صفات مورد بررسی را در مقایسه با شاهد افزایش می­دهند. بر اساس نتایج آزمون مقایسه میانگین­ها بیشترین میزان ارتفاع (47/25سانتی‌متر) در تیمار عدم کاربرد ورمی‌وارش، کاربرد ورمی­کمپوست، همزیستی میکوریزایی، بیشترین تعداد برگ (45/68) در تیمار کاربرد ورمی‌وارش، عدم کاربرد ورمی­کمپوست، عدم کاربرد میکوریزا، بیشترین درصد اسانس (85/0 درصد) در تیمار کاربرد ورمی­کمپوست، همزیستی میکوریزایی، عدم کاربرد ورمی‌وارش، بیشترین عملکرد اسانس (83/1 گرم در گلدان) در تیمار کاربرد ورمی­کمپوست، همزیستی میکوریزایی، عدم کاربرد ورمی‌وارش و بیشترین سطح برگ (63/175 سانتی متر) در تیمار کاربرد ورمی‌وارش، کاربرد ورمی­کمپوست، همزیستی میکوریزایی حاصل شد.
نتیجه‌­گیری: به طور کلی کودهای آلی و زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد آب­تره اثر مثبت داشته است کاربرد ورمی­کمپوست، ورمی‌وارش و همزیستی میکوریزایی از طریق در دسترس قرار دادن عناصر غذایی باعث افزایش خصوصیات کمی و کیفی آب‌تره گردید.
واژه‌های کلیدی: آب‌تره، سبزی اندمیک، گیاه خوراکی خودرو، ورمی‌واش، محلول‌پاشی
متن کامل [PDF 691 kb]   (365 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1399/8/24 | پذیرش: 1398/7/1 | انتشار: 1398/7/1
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


کوزه‌گر کالجی مصطفی، اردکانی محمد رضا. کودهای آلی و زیستی بر عملکرد کمی و کیفی آب‌تره (Nasturtium officinalis). 1. 1398; 6 (1) :49-62

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-354-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 1 - ( 7-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645