تأثیر پیشتیمار و محلولپاشی عصاره مرزنجوش بر رشد، عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیکی سویا
|
پروانه استخدامی*، مهدی برادران فیروزآبادی، حسن مکاریان، حسن قربانی قوژدی |
|
|
چکیده: (4011 مشاهده) |
چکیده
مقدمه: بررسیهای متعدد در مورد خواص بیولوژیک، فارماکولوژیک و آنالیز ترکیبات مرزنجوش حاکی از بالا بودن خواص آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی این گیاه دارویی دارد که میتواند جهت مهار گونههای فعال اکسیژن مورد استفاده قرار گیرد.
مواد و روشها: جهت بررسی آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شاهرود در سال 1393 اجرا شد. آزمایش شامل پیشتیمار بذری با عصاره مرزنجوش (اندام رویشی مرزنجوش) در پنج سطح (عدم پیشتیمار (آب خالص)، پیشتیمار با عصاره به غلظت 40 و 60 درصد مرزنجوش هر کدام به مدت زمانهای 6 و 9 ساعت) به عنوان فاکتور اول و محلولپاشی با عصاره مرزنجوش در سه سطح (محلولپاشی با آب خالص، محلولپاشی با غلظت 40 و 60 درصد مرزنجوش) به عنوان فاکتور دوم بودند.
نتایج: در بین ترکیبات تیماری مورد مطالعه محلولپاشی غلظت 40 درصد توأم با 6 ساعت پیشتیمار بذر با غلظت 40 درصد توانست تأثیرگذارترین ترکیب تیماری در جهت افزایش وزن خشک برگ، غلاف، عملکرد پروتئین باشد. 9 ساعت پیشتیمار با هر دو غلظت 40 و 60 درصد به علاوهی محلولپاشی 60 درصد عملکرد روغن و درصد پروتئین دانه را به ترتیب به 2 و 18 درصد رساند. 6 ساعت پیشتیمار با غلظت 40 درصد همراه با محلولپاشی با غلظت 60 درصد، وزن هزار دانه را 59/39 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. مدت زمان 6 ساعت با غلظتهای 40 و 60 درصد پیشتیمار با غلظت 40 درصد عصاره مرزنجوش عملکرد دانه را 131 درصد افزایش نشان داد. پیشتیمار با غلظت 60 درصد در مدت زمان 9 ساعت به همراه محلولپاشی با عصاره 60 درصد تأثیر بیشتری بر میزان کلروفیل b در برگ داشت. بهطوریکه این صفات را نسبت به شاهد به ترتیب 11/36 درصد افزایش داد.
نتیجهگیری: پیشتیمار با غلظت 60 درصد در مدت زمان 9 ساعت به همراه محلولپاشی با عصاره 60 درصد موثرترین ترکیب بود. |
|
واژههای کلیدی: پروتئین، روغن، سویا، کلروفیل، ماده خشک، مرزنجوش |
|
متن کامل [PDF 588 kb]
(456 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
اکوفیزیولوژِی دریافت: 1398/5/28 | پذیرش: 1398/5/28 | انتشار: 1398/5/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|