بررسی عملکرد کمی و کیفی علوفه ارقام یونجه (Medicago sativa L) در چینهای مختلف در منطقه خاش
|
مهدی معینیزاده، عیسی پیری، ابولفضل توسلی، سعید شجاعی* |
|
|
چکیده: (6142 مشاهده) |
به¬منظور مطالعه عملکرد کمی و کیفی ارقام یونجه در چین¬های مختلف پژوهشی در سال زراعی 1392-1391 در شهرستان خاش در منطقه پشت کوه اجراء گردید. این آزمایش به¬صورت اسپلیت پلات در زمان در قالب طرح پایه بلوک¬های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل چین در سه سطح شامل: چین اول در تاریخ 9/3/92، چین دوم در تاریخ 15/4/92 و چین سوم در تاریخ 12/5/92 بهعنوان فاکتور اصلی، و ارقام یونجه شامل یزدی، بمی، بغدادی و نیک¬شهری به¬عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. در این تحقیق صفاتی نظیر: ارتفاع بوته، عملکرد علوفه تر، عملکرد علوفه خشک، مجموع ماده خشک، درصد پروتئین، درصد فیبر علوفه، عملکرد پروتئین و عملکرد فیبر علوفه یونجه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از مقایسات میانگین نشان داد که، رقم نیکشهری از نظر ارتفاع گیاه، عمکرد علوفه، مجموع ماده خشک، عملکرد پروتئین و فیبر گیاه نسبت به سایر ارقام برتری داشت. البته در برخی از خصوصیات اندازه¬گیری شده نظیر عملکرد گیاه و محتوای پروتئین و فیبر علوفه بین این رقم با رقم بغدادی تفاوت معنی¬داری مشاهده نشد. همچنین در بین چین¬های مختلف مشاهده شد که، چین اول از نظر عملکرد علوفه، مجموع ماده خشک، پروتئین و فیبر تولیدی در هر هکتار و درصد پروتئین علوفه نسبت به سایر چین¬ها برتری داشت. در چین دوم و سوم درصد فیبر خام بیشتری نسبت به چین اول حاصل شد. نتایج همبستگی صفات نیز نشان داد که، بین ارتفاع بوته با عملکرد علوفه و درصد پروتئین و فیبر گیاه همبستگی مثبت و معنی¬داری وجود دارد. عملکرد علوفه تر و خشک یونجه نیز بالاترین همبستگی را با عملکرد پروتئین و فیبر علوفه یونجه داشتند. همچنین همبستگی مثبت و معنیداری بین درصد پروتئین و فیبر علوفه با عملکرد پروتئین و فیبر علوفه مشاهده شد؛ اما رابطه منفی و معنی¬داری بین درصد و عملکرد پروتئین علوفه با درصد و عملکرد فیبر علوفه این گیاه وجود داشت. |
|
واژههای کلیدی: برداشت، پروتئین، عملکرد، فیبر، یونجه |
|
متن کامل [PDF 319 kb]
(5092 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
اکوفیزیولوژِی دریافت: 1396/3/8 | پذیرش: 1396/3/8 | انتشار: 1396/3/8
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|