[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 4، شماره 2 - ( 12-1396 ) ::
جلد 4 شماره 2 صفحات 28-1 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر باکتری‌های حل‌کننده فسفات و قارچ میکوریزا بر میزان تجمع عناصر غذایی اندام‌های هوایی گندم دیم
رحیم ناصری* ، مهرشاد براری ، محمد جواد زارع ، کاظم خاوازی ، زهرا طهماسبی
چکیده:   (4134 مشاهده)
چکیده
مقدمه: کاربرد کودهای زیستی از جمله باکتری­‌ها و قارچ­‌های حل­‌کننده فسفات موجب بهبود حاصل‌خیزی خاک می‌­گردد، بسیاری از باکتری­‌ها به‌موجب تولید آنزیم‌­ها، سبب بالا رفتن و آزادسازی فسفات از فرم آلی می‌­شوند. هم‌چنین این باکتری‌­ها تولید هورمون‌­هایی نظیر اکسین و اسیدجیبرلیک را باعث می­‌گردند. سودوموناس و باسیلوس بیش­ترین کارایی جهت حل‌­کردن فسفات را دارند. قارچ میکوریزا نقش مهم و کلیدی در چرخه عناصر غذایی و افزایش گیاهان در مواجه با تنش‌­های مختلف محیطی را دارد.  
مواد و روش‌­ها: به­‌منظور بررسی اثر باکتری سودوموناس و قارچ گلوموس موسه بر میزان عناصر غذایی اندام‌­های هوایی گندم در شرایط دیم، آزمایشی مزرعه­ای به‌­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­‌های کامل تصادفی با سه تکرار در دو مکان در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام و ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی سرابله در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل عامل رقم گندم در دو سطح (کراس­سبلان و ساجی) و تیمار منابع کودی در هشت سطح شامل: 1) تیمار شاهد (عدم مصرف هیچ منبع کودی)، 2) 50 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر، 3) باکتری سودوموناس پوتید، 4) قارچ گلوموس موسه، 5) باکتری سودوموناس پوتیدا + قارچ گلوموس موسه، 6) باکتری سودوموناس پوتیدا + قارچ گلوموس موسه + 25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر، 7) باکتری سودوموناس پوتیدا + 25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر و 8) قارچ گلوموس موسه + 25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر بود.
نتایج: نتایج نشان داد که اثر برهم­کنش رقم × منابع کودی بر عناصر غذایی موجود در اندام‌­های هوایی گندم دیم معنی­‌دار بود. در هر دو رقم مورد استفاده در شرایط دیم استفاده از باکتری­‌های حل­‌کننده فسفات و قارچ میکوریزا موجب افزایش عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در مرحله پنجه‌زنی، برگ، ساقه و سنبله گردید؛ به‌طوری­‌که بیش­ترین میزان نیتروژن در مرحله پنجه‌­زنی (7/7 میلی‌­گرم در گرم)، برگ (2/10 میلی­‌گرم در گرم)، ساقه (5/10 میلی‌­گرم در گرم) و سنبله (4/8 میلی­‌گرم در گرم)، فسفر در برگ (72/0 درصد)، ساقه (68/0 درصد) و سنبله (73/0 درصد) و پتاسیم در مرحله پنجه­‌زنی (5/2 درصد)، برگ (4/3 درصد)، ساقه (5/1 درصد) و سنبله (8/1 درصد) در رقم ساجی + قارچ گلوموس موسه + 25 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی فسفر و کم‌ترین میزان عناصر عذایی موجود در اندام­‌های هوایی در رقم کراس­سبلان و تیمار شاهد (عدم مصرف هیچ منبع کودی) مشاهده شد.
نتیجه‌­گیری: این پژوهش بیانگر اثر مثبت و معنی‌­دار باکتری­‌های حل‌­کننده فسفات و قارچ میکوریزا بر عناصر غذایی موجود در اندام­‌های گندم تحت شرایط دیم بود. باکتری­‌های حل‌­کننده فسفات و قارچ میکوریزا موجب افزایش تجمع عناصر غذایی اندام‌­های هوایی نسبت به تیمارهای شاهد و صد در صد کود شیمیایی گردیدند که این امر افزایش عملکرد دانه گندم در شرایط دیم را به‌دنبال داشت. با توجه به این­که کشت گندم دیم با تنش خشکی و گرما مواجه می­‌گردد، استنباط می‌شود که کشت رقم ساجی و استفاده از قارچ میکوریزا می­‌تواند بهترین نتیجه را تحت شرایط دیم در منطقه ایلام را از خود نشان دهد.
واژه‌­های کلیدی: برگ گندم، پتاسیم، شرایط دیم، منابع کودی، نیتروژن
متن کامل [PDF 913 kb]   (1391 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1397/4/12 | پذیرش: 1397/4/12 | انتشار: 1397/4/12
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Naseri R, Barary M, Zaree M J, Khavazi K, Tahmasebi Z. Effects of phosphate solubilizing bacteria and mycorrhizal fungi on shoot nutrient elements accumulation of dryland wheat . 3 2018; 4 (2) :1-28
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-278-fa.html

ناصری رحیم، براری مهرشاد، زارع محمد جواد، خاوازی کاظم، طهماسبی زهرا. تاثیر باکتری‌های حل‌کننده فسفات و قارچ میکوریزا بر میزان تجمع عناصر غذایی اندام‌های هوایی گندم دیم. 1. 1396; 4 (2) :1-28

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-278-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 2 - ( 12-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645