TY - JOUR T1 - Effects of mycorrhiza fungi and Bradyrhizobium japonicum bacteria on growth properties and yield of soybean in different levels of phosphorus fertilizer TT - تأثیر قارچ مایکوریزا و باکتری برادی‌ریزوبیوم ژاپونیکوم روی خصوصیات رشدی و عملکرد سویا در سطوح مختلف کود فسفر JF - gnbd-arpe JO - gnbd-arpe VL - 3 IS - 1 UR - http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-211-fa.html Y1 - 2016 SP - 139 EP - 154 KW - Mycorrhiza KW - Rhizobium KW - Seed yield KW - Dry weight KW - Phosphorus fertilizer N2 - به‌منظور بررسی اثرات تلقیح قارچ مایکوریزا و باکتری برادی‌ریزوبیوم ژاپونیکوم روی خصوصیات رشدی و عملکرد سویا رقم کتول آزمایشی به­‌صورت کرت­‌های دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک­‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان در سال‌های 1391-1390 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: سه سطح مایکوریزا (بدون تلقیح، Glomus intraradices ،Glomus mosseae)، دو سطح استفاده و عدم استفاده از باکتری و سه سطح فسفر خالص (صفر، 32/1 و 64/2 گرم در مترمربع) بودند. نتایج نشان داد که، تلقیح با مایکوریزا و باکتری در تمام صفات به‌جز تعداد بوته در مترمربع اختلاف معنی‌داری را ایجاد نمودند. هم‌چنین اثر فسفر در تمامی صفات مورد بررسی به‌جزء وزن خشک برگ و تعداد بوته در مترمربع معنی‌دار بود. اثرات متقابل دوگانه تیمارها (مایکوریزا، باکتری و فسفر) تنها بر وزن خشک برگ، سطح برگ، وزن خشک گره‌ها معنی‌دار بود. اثر متقابل مایکوریزا × باکتری × فسفر بر وزن خشک برگ، سطح برگ، وزن هزار دانه، تعداد و وزن خشک گره‌های ریزوبیوم معنی‌دار بودند. مطابق نتایج، بیشترین تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و عملکرد در تیمارهای تلقیح با مایکوریزا گونه اینترارادایسس، استفاده از باکتری و 64/2 گرم فسفر در مترمربع مشاهد شد. M3 ER -