[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
فرم های ضروری::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 10، شماره 18 - ( 7-1404 ) ::
جلد 10 شماره 18 صفحات 105-97 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه‌ای در تولید چغندرقند در شهرستان گرگان
حسن حبیبی ، محمد ملکان ، مسعود تاجی*
چکیده:   (5 مشاهده)
مقدمه: در عصر کنونی تخریب اکولوژیکی، منابع تخلیه شده و منابع غذایی ناکافی، مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه­ای (GHG) با دوام طولانی مدت سیستم­های کشاورزی مرتبط است. در تکامل از کشاورزی سنتی به مدرن، مصرف انرژی تجاری به شدت با افزایش هزینه تولید و کاهش ذخایر انرژی افزایش یافت. هم انرژی مستقیم و هم مصرف انرژی غیرمستقیم به افزایش عمده در تولید غذا کمک کرده اند. انرژی مستقیم برای انجام وظایف مختلف مربوط به فرآیندهای تولید محصول مانند آماده سازی زمین، آبیاری، بین کشت، خرمن کوبی، برداشت و حمل و نقل نهاده های کشاورزی و محصولات کشاورزی مورد نیاز است. مصرف انرژی و بهره­وری انرژی یک سیستم کشت عمدتاً به عواملی مانند نوع خاک، ماشین­آلات، برق، سوختهای فسیلی، مواد شیمیایی، کودها، برداشت و عملیات پس از برداشت بستگی دارد. شیوه­های مدیریت محصول نیز می­تواند مفید باشد و نقش مهمی در افزایش بهره­وری انرژی ایفا کند. ارزیابی انرژی در سیستم‌های کشاورزی می‌تواند فناوری‌های کشاورزی سازگار با محیط زیست و کارآمد انرژی را توسعه و بهبود بخشد. مکانیزاسیون کشاورزی، افزایش استفاده از کودها و افزایش آبیاری همگی به افزایش قابل توجه مصرف انرژی در کشاورزی منجر است  کشاورزی فشرده به یکی از دلایل اصلی بحران های انرژی و اثرات گرمایش جهانی که امروزه مشاهده می کنیم، تبدیل شده است و قابل توجیه است که به عنوان تهدیدی برای توسعه کشاورزی پایدار در نظر گرفته شود.
مواد و روش‌ها: مطالعه­ای به منظور بررسی میزان مصرف سوخت، انرژی و انتشار گازهای گلخانه­ای در تولید چغندرقند در شهرستان گرگان صورت گرفت. این تحقیق در 25 مزرعه از مزارع تولید چغندرقند در سال زراعی 1398-1397 انجام شد. در مرحله اول پس از انتخاب مزارع مورد نظر، یکایک عملیات زراعی ثبت شد. همچنین میزان مصرف نهاده­ها نیز در هر مزرعه یادداشت­برداری شد. در نهایت میزان عملکرد در مزارع مورد بررسی ثبت گردید. در مرحله دوم بر اساس مقدار مصرف سوخت و نهاده­های مصرفی در هر نوع از عملیات زراعی انجام شده و با در نظر گرفتن ضرایب مربوط به آن میزان انرژی ورودی و تولید گازهای گلخانه­ای در هر هکتار آنالیز شد.
نتایج: براساس نتایج برای تولید هر هکتار چغندرقند به 240 لیتر گازوییل و 25476 مگاژول انرژی نیاز بود که این مصرف از انرژی موجب انتشار گازهای گلخانه­ای به میزان 2687 کیلوگرم معادل دی­اکسیدکربن شد. میزان انرژی خروجی نیز 202500 مگاژول بر هکتار به دست آمد. بر این اساس نسبت انرژی خروجی به ورودی 94/7 محاسبه شد. همچنین انرژی خالص چغندرقند 177024 مگاژول بر هکتار، بهره­وری انرژی 92/1 کیلوگرم بر مگاژول و انرژی ویژه 52/0 مگاژول بر کیلوگرم ارزیابی گردید. بر اساس نتایج برای تولید هر هکتار چغندرقند، میزان انتشار گازهای گلخانه­ای 2687 کیلوگرم معادل دی­اکسیدکربن ارزیابی شد. همچنین به طور متوسط در هر هکتار تولید چغندرقند به ازای هر مگاژول انرژی مصرفی 105 گرم گازهای گلخانه­ای انتشار یافت که این میزان برای انرژی خروجی معادل 13 گرم تخمین زده شد.
نتیجه‌گیری کلی:در نهایت می­توان گفت که مصرف کودهای شیمیایی به ویژه کودهای نیتروژنی و همچنین مصرف سوخت‌های فسیلی بخش مهمی از مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه­ای را به خود اختصاص دادند که با بهینه سازی مصرف آنها می­توان گام مهمی در کاهش مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه­ای برای تولید محصول چغندرقند برداشت.
واژه‌های کلیدی: انتشار گازهای گلخانه‌ای، انرژی خروجی، انرژی ورودی، سوخت، کودهای شیمیایی
متن کامل [PDF 416 kb]   (4 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1405/6/22 | پذیرش: 1404/7/1 | انتشار: 1404/7/1
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Habibi H, Malekan M, Taji M. Assessment of Energy Consumption and Greenhouse Gas Emissions in Sugar Beet Production in Gorgan. 3 2025; 10 (18) :97-105
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-467-fa.html

حبیبی حسن، ملکان محمد، تاجی مسعود. ارزیابی مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه‌ای در تولید چغندرقند در شهرستان گرگان. 1. 1404; 10 (18) :97-105

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-467-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 18 - ( 7-1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4774