:: دوره 6، شماره 2 - ( 12-1398 ) ::
جلد 6 شماره 2 صفحات 94-79 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر نانولوله‌های کربن چندجداره بر مقدار رنگیزه‌های فتوسنتزی، قندها و مالون دی‌آلدئید در گیاه کرچک
زهرا فتحی*
چکیده:   (4389 مشاهده)
چکیده
مقدمه: گیاه کرچک (Ricinus communis L.) متعلق به خانواده فرفیون می‌باشد که یک خانواده متنوع بوده و از لحاظ اقتصادی از گیاهان گلدار مهم می‌باشد. این گیاه دارای اثرات دارویی بسیار مفید می‌باشد. نانولوله‌های کربن دارای خصوصیات منحصر به فرد بوده و کاربردهای وسیع در صنایع مختلف دارند. فناوری نانو کاربردهای وسیعی در مراحل تولید و فرآوری محصولات کشاورزی دارد. در این تحقیق، اثر غلظت های نانو لوله کربنی روی رنگیزه‌های فتوسنتزی، قند و مالون دی‌آلدئید گیاه کرچک بررسی شد.
مواد و روش‌ها: گیاهان در شرایط گلخانه‌ای با محلول‌هایی حاوی غلظت‌های مختلف نانولوله کربنی (صفر، 75، 100، 125، 250 و 500 µg/ml) صبح‌ها به صورت اسپری برگی هفته‌ای رشد کردند. بدلیل اینکه سنجش‌ها قبل از ورود به مرحله زایشی باید انجام می‌گرفت، نمونه‌های مورد نظر از بافت‌های گیاهان 45 روزه برداشت شد و جهت سنجش صفات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی مورد بررسی (وزن خشک ریشه و اندام هوایی، رنگیزه‌های فتوسنتزی، مالون دی‌آلدئید و قند) قرار گرفت.
نتایج: بیشترین وزن خشک ریشه و وزن تر اندام هوایی در تیمار 75µg/ml ، بیشترین نسبت وزن تر به خشک ریشه و اندام هوایی، مربوط به تیمار 250µg/ml  و کمترین مربوط به شاهد و تیمار 75 µg/ml می‌باشد. کمترین میزان کلروفیل a, b, a+b و کل در شاهد و بیشترین در تیمار 100µg/ml  مشاهده شد که از نظر آماری با گروه شاهد دارای اختلاف معنی‌دار بود. کمترین میزان مالون دی‌آلدئید در شاهد و بیشترین در تیمار 125µg/ml  مشاهده شد که از نظر آماری با گروه شاهد دارای اختلاف معنی‌دار بود. بیشترین میزان قند در تیمار 500 µg/ml  و کمترین در تیمار 100µg/ml  مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: بررسی نتایج، کاهش وزن خشک ریشه و اندام هوایی را در غلظت 250 µg/ml نشان داد. نانولوله کربنی به‌طور معنی‌داری سبب افزایش کلروفیل a، b، a+b و کل در غلظت 100 µg/ml و مالون دی‌آلدئید در غلظت 125 µg/ml شد؛ در حالی‌که مقدار قندها در غلظت 100 µg/ml کاهش یافت. با افزایش فتوسنتز و میزان رنگدانه‌های فتوسنتزی، در غلظت‌های کم نانولوله کربنی 75 µg/ml، رشد و بیومس گیاه و میزان قند نیز افزایش یافت. غلظت‌های بالای نانولوله‌های کربنی برای گیاه کرچک سمی بوده و باعث افزایش پراکسیداسیون لیپیدها و کاهش رشد شد که می‌توان از غلظت‌های کم نانولوله کربن برای افزایش میزان محصولات کشاورزی استفاده کرد.
واژه‌های کلیدی: رنگیزه، قند، کرچک، مالون دی‌آلدئید، نانولوله کربن
واژه‌های کلیدی: رنگیزه، قند، کرچک، مالون دی‌آلدئید، نانولوله کربن
متن کامل [PDF 780 kb]   (586 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1399/9/30 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1398/12/10


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 2 - ( 12-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها