[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 6، شماره 2 - ( 12-1398 ) ::
جلد 6 شماره 2 صفحات 58-45 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی عملکرد و صفات مرفولوژیکی برخی محصولات علوفه‌ای جدید و گیاهان علوفه‌ای فراموش شده در استان گلستان
علیرضا صابری*
چکیده:   (4015 مشاهده)
چکیده
مقدمه: کمبود آب در فصل تابستان موجب شده است تولیدکنندگان به فکر تهیه علوفه­‌های پائیزه باشند. در اراضی کوهستانی نیز کشاورزان در راستای توسعه صنعت دامپروری علاقمند کشت و کار گیاهان علوفه­‌ای کم‌توقع از قبیل خلر و ماشک هستند تا فرسایش خاک را کنترل نمایند. بنابراین نیاز به ایجاد خلاقیت در تعیین محصولات جدید در راستای افزایش حاصلخیزی خاک و کاهش مصرف مواد شیمیایی بیش از پیش احساس می‌گردد.
مواد و روش‌ها: به منظور بررسی عملکرد و صفات مرفولوژیکی برخی از گیاهان علوفه ای جدید و فراموش شده، آزمایشی طی سال­های 1394 و 1395 در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه گرگان اجرا گردید. در این تحقیق کلزای علوفه­‌ای (Brassica sp.)، باقلای علوفه‌­ای () (Vicia faba L.)، ترشک Rumex congelumeratus)) و نخود علوفه­ای ((Vicia faba pisom به عنوان گیاهان علوفه‌ای جدید با تریتیکاله wittmack.x.) (Tritic osecale، چغندر علوفه­ای Beta maritima))، خلر (Lathyrus sativus) و ماشک (Vicia narbonensis) که در سال­های اخیر خیلی کم زراعت شدند، مورد مطالعه قرار گرفت.
نتایج: نتایج آزمایش حاکی از آن است که، چغندر علوفه‌ای با عملکرد 11/74 تن در هکتار، کلزای علوفه‌ای با عملکرد 83/28 تن در هکتار و باقلای علوفه‌ای با عملکرد 98/26 تن در هکتار به‌ترتیب دارای بیشترین عملکرد بودند. ولی چغندر علوفه‌ای به دلیل عدم مکانیزاسیون شستشو و چاپر شدن، در حال حاضر توصیه نمی‌شود. مرتفع‌ترین محصول کلزای علوفه‌ای (51/141 سانتی‌متر) بود و باقلای علوفه‌ای (6/130 سانتی‌متر) در رتبه بعدی قرار گرفت؛ ولی بقیه محصولات در کلاس‌های آماری پائین­تری قرار گرفتند.
نتیجه‌گیری: به‌­طور کلی می­توان گفت که در صورت جایگزینی کلزای علوفه­‌ای به جای تریتیکاله در عرصه‌های شمال استان علاوه‌بر استفاده از مزایای رعایت کردن تناوب، 18/9 درصد افزایش محصول در پی خواهد داشت.
واژه‌های کلیدی: باقلای علوفه‌­ای، تریتیکاله، چغندر علوفه­‌ای، کلزای علوفه­‌ای، لگوم‌­ها، عملکرد علوفه
واژه‌های کلیدی: باقلای علوفه‌ای، تریتیکاله، چغندر علوفه‌ای، کلزای علوفه‌ای، لگوم‌ها، عملکرد علوفه
متن کامل [PDF 383 kb]   (1291 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1399/9/30 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1398/12/10
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


صابری علیرضا. بررسی عملکرد و صفات مرفولوژیکی برخی محصولات علوفه‌ای جدید و گیاهان علوفه‌ای فراموش شده در استان گلستان. 1. 1398; 6 (2) :45-58

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-368-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 2 - ( 12-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645