:: دوره 5، شماره 1 - ( 7-1397 ) ::
جلد 5 شماره 1 صفحات 66-52 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر پساب فاضلاب تصفیه شده شهری بر خصوصیات رشدی و عملکرد ذرت (Zea mays L)
زهرا ابراهیمی*، دانیال سروری، عباس بیابانی
چکیده:   (3805 مشاهده)
مقدمه: کمبود آب، دفع پساب، نیاز به تولید بیشتر فرآورده‌­های کشاورزی و صرفه‌جویی در مصرف کودهای سنتزی از جمله دلایل استفاده از پساب می‌باشد. از آنجایی که در مناطق خشک کره زمین، کمبود آب آبیاری آشکار است، به‌نظر می‌­رسد یکی از روش‌­های اقتصادی دفع پساب استفاده از آن در آبیاری است. کاربرد پساب در کشاورزی به‌عنوان جایگزینی مناسب برای آب آبیاری در بسیاری از موارد موفقیت‌آمیز بوده است. البته کاربرد پساب و لجن فاضلاب به‌عنوان آب آبیاری و کود باید با توجه به میزان عناصر کم‌مصرف و فلزات سنگین موجود در این مواد و هم‌چنین غلظت مجاز این عناصر در بافت گیاهان صورت گیرد. بدیهی است عواملی از قبیل خصوصیات خاک و نوع گیاه کشت شده در جذب، انتقال و انباشت عناصر سنگین موثراند.
مواد و روش‌ها: به‌منظور بررسی اثر پساب فاضلاب تصفیه شده شهری بر عملکرد دانه، برخی شاخص‌­های مهم زراعی و غلظت کادمیوم دانه ذرت تحت تاثیر آبیاری با غلظت‌های مختلف پساب فاضلاب شهری، پژوهشی در سال 1388 در شهرستان بجنورد انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار به صورت کشت گلدانی بر روی ذرت رقم سینگل­کراس 704 اجرا شد. تیمارهای این طرح شامل T1) پساب رقیق نشده (100 درصد پساب)، T2) 75 درصد پساب و 25 درصد آب معمولی، T3) 50 درصد پساب و 50 درصد آب معمولی، T4) 25 درصد پساب و 75 درصد آب معمولی و T5) آب معمولی (شاهد) بود.
نتایج: نتایج بدست آمده نشان داد که استفاده از پساب در آبیاری تاثیر معنی‌داری بر مقدار عنصر کادمیوم گیاه، نیتروژن، پروتئین و عملکرد دانه داشت، به‌طوری‌که با افزایش نسبت پساب از تیمار 25 تا 100 درصد مقدار عنصر کادمیوم در گیاه، نیتروژن دانه، پروتئین دانه و عملکرد دانه افزایش یافت. هر چند وزن هزار دانه، وزن خشک ریشه و اندام هوایی و ارتفاع ساقه افزایش یافتند؛ اما این اختلاف از نظر آماری معنی‌­دار نبود.
نتیجه­‌گیری: نتایج بیانگر این بود که پساب را می­‌توان به‌عنوان یک منبع آب برای آبیاری در نظر گرفت. نتایج حاصل از مطالعه حاضر نیز نشان داد، اثر کاربرد پساب بر درصد نیتروژن و پروتئین دانه در تمامی تیمارها معنی‌دار بود. هر چند پساب باعث افزایش درصد نیتروژن و پروتئین دانه نسبت به شاهد شد؛ اما نتوانست مقدار نیتروژن و پروتئین دانه را به حد کفایت آن در دانه برساند (این مشکل را می‌توان با مصرف مواد آلی و کودهای نیتروژنه جبران کرد).
واژه‌های کلیدی: واژه‌های کلیدی: آبیاری، تصفیه، عملکرد دانه، کادمیوم
متن کامل [PDF 572 kb]   (395 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1397/12/26 | پذیرش: 1397/12/26 | انتشار: 1397/12/26


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 1 - ( 7-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها