[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 4، شماره 2 - ( 12-1396 ) ::
جلد 4 شماره 2 صفحات 138-123 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر کودهای بیولوژیک و ورمی‌کمپوست بر برخی از خصوصیات بیولوژیکی و کیفیت اسانس گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare Mill) در خرم‌آباد
نوشین اصولی* ، کاظم طالشی
چکیده:   (4128 مشاهده)
چکیده
مقدمه: استفاده از کودهای بیولوژیک به‌منظور کاهش مصرف کودهای شیمیایی و افزایش عملکرد گیاهان یک مسئله مهم در جهت حرکت به سمت کشاورزی پایدار می‌باشد. برای بهبود خصوصیات فیزیکی شیمیایی خاک می‌توان از مواد آلی مثل کمپوست و ورمی‌کمپوست و میکروارگانیسم‌های بهبوددهنده رشد گیاه استفاده نمود. برای کاهش این مخاطرات باید از منابع و نهاده‌هایی استفاده کرد که علاوه‌بر تأمین نیازهای غذایی فعلی گیاه، باعث پایداری سیستم های کشاورزی در دراز مدت نیز منجر شود.
مواد و روش‌ها: این تحقیق به‌صورت بلوک‌های کامل تصادفی با هفت تیمار در 3 تکرار طی سال زراعی 1394 در مزرعه تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم‌آباد اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل 1) شاهد (بدون تیمار کودی)، 2) باکتری ازتوباکتر (گونه Azotobacter chroococcum 3) باکتری سودوموناس (گونه Pseudomonas putida)، 4) ازتوباکتر + سودوموناس، 5) ترکیب ورمی‌کمپوست (2 تن در هکتار) + ازتوباکتر + سودوموناس، 6) ترکیب ورمی‌کمپوست (4 تن در هکتار) + ازتوباکتر + سودوموناس، 7) ترکیب ورمی‌کمپوست (6 تن در هکتار) + ازتوباکتر + سودوموناس بوده است. صفاتی از قبیل ارتفاع گیاه، وزن ریشه،  قطر ساقه، عملکرد اسانس و خصوصیات کیفی اسانس از قبیل آنتول، فنکون، استراگول و لیمونن مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج: نتایج نشان داد که استفاده از کودهای بیولوژیکی و ورمی‌کمپوست تاثیر معنی‌داری بر صفات اندازه‌گیری شده داشته است. مطابق نتایج، بیشترین ارتفاع گیاه (8/104 سانتی‌متر), وزن ریشه (68/76 گرم در مترمربع)، قطر ساقه (66/3 میلی‌متر)، عملکرد اسانس (63/12 کیلوگرم در هکتار) استراگول (76/5 درصد) و لیمونن (90/4 درصد) در تیمار ترکیب ورمی‌کمپوست (6 تن در هکتار) + ازتوباکتر + سودوموناس بدست آمد، در حالی‌که کمترین میزان آن‌ها در تیمار شاهد مشاهد شد. هم‌چنین بیشترین میزان آنتول (32/56 درصد) و فنکون (76/7 درصد) از تیمار شاهد (بدون استفاده از هیچ کود) بدست آمد.
نتیجه‌گیری: به‌طور‌کلی کودهای بیولوژیک و ورمی‌کمپوست بر بعضی خصوصیات مورفولوژیکی و عملکرد اسانس و بعضی خصوصیات کیفی اسانس دانه رازیانه تاثیر مثبت داشته است. کاربرد این تیمارها از طریق مهیا نمودن آب و عناصر غذایی برای گیاه و باعث توسعه ریشه گیاه و در نهایت افزایش خصوصیات ذکر شده می‌شود.
واژه های کلیدی: کودهای بیولوژیک، ورمی‌کمپوست، خصوصیات مورفولوژیکی، اسانس، رازیانه
متن کامل [PDF 705 kb]   (2283 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1397/4/12 | پذیرش: 1397/4/12 | انتشار: 1397/4/12
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Osoli N, Taleshi K. Evaluation the effects of biological fertilizers and vermicompost on some of biological characteristics and essential oil quality of fennel plant (Foeniculum vulgare Mill) in Khoramabad . 3 2018; 4 (2) :123-138
URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-284-fa.html

اصولی نوشین، طالشی کاظم. بررسی اثر کودهای بیولوژیک و ورمی‌کمپوست بر برخی از خصوصیات بیولوژیکی و کیفیت اسانس گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare Mill) در خرم‌آباد. 1. 1396; 4 (2) :123-138

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-284-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 2 - ( 12-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645