:: دوره 1، شماره 1 - ( 7-1392 ) ::
جلد 1 شماره 1 صفحات 95-83 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی پتانسیل آللوپاتیکی علف‌ هرز پیچک‌بند (Polygonum convolvulus L.) بر گندم L.) Triticum aestivum)
ابراهیم غلامعلی پور علمداری* ، امین قرنجیک ، عباس بیابانی ، عبدالعزیز حقیقی
دانشگاه گنبد کاووس
چکیده:   (47275 مشاهده)

تداخل در گیاهان، رقابت جهت دریافت پتانسیل محیط و آللوپاتی را در بر می گیرد. آزمایشی جهت شناسایی برخی از متابولیتهای ثانویه نظیر: تاننها، آنتوسیانینها، ساپونینها و آنتراکوئینونها در عصاره آبی و ترپنوئیدها، فلاونوئیدها، فلاوونها در عصاره اتانولی به روشهای استاندارد فیتوشیمیایی در علف هرز پیچک بند   (Polygonum convolvulus L.) مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس پتانسیل آللوپاتیکی غلظتهای مختلف  عصاره آبی (شاهد، 25، 50، 75 و 100 درصد) حاصل از سوسپانسیون 10 درصد علف هرز مورد مطالعه بر مولفه های  جوانه زنی و مراحل رشدی (از مرحله سه برگی تا مرحله فنولوژیکی بوتینگ) گندم در شرایط آزمایشگاه و گلدان  به طور جداگانه مورد آزمایش قرار گرفت. ترپنوئیدها، فلاونوئیدها، فلاوونها در عصاره اتانولی در علف هرز تحت مطالعه شناسایی شد. در حالی که ترکیب تاننها تنها در عصاره آبی مشاهده شد. آنالیز داده های غلظتهای مختلف عصاره آبی پیچکبند بر مولفه های جوانه زنی گندم نشان داد که اثر غلظتهای مختلف بر صفات مورد مطالعه به جز سرعت جوانه زنی در سطح یک درصد بسیار معنی دار بود. بیشترین اثر بازدارندگی بر طول ریشه چه، طول ساقه چه، درصد جوانه زنی و بنیه بذر مریوط به تیمار 100 درصد به ترتیب به میزان 47/08، 93/66، 84/93، 96/09  درصد بود. تجزیه واریانس اثر غلظتهای مختلف عصاره آبی پیچک بند بر صفات مورد بررسی در شرایط گلدان نشان داد که غلظتهای مختلف تنها بر صفات سطح برگ، وزن خشک برگ و وزن خشک ساقه در سطح پنج درصد تاثیر معنی داری داشتند. مقایسه میانگین غلظتهای مختلف علف هرز پیچک بند بر سطح برگ، وزن خشک برگ و وزن خشک ساقه بیانگر اثر تحریککنندگی بر صفات مورد مطالعه نسبت به شاهد بود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

واژه‌های کلیدی: واژه‌های کلیدی: رقابت، متابولیتهای ثانویه، شناسایی، غلظتهای مختلف، مولفههای جوانهزنی، مراحل رشدی
متن کامل [PDF 435 kb]   (1736 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1392/8/16 | پذیرش: 1392/11/22 | انتشار: 1393/2/16


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 1 - ( 7-1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها