:: دوره 1، شماره 2 - ( 2-1393 ) ::
جلد 1 شماره 2 صفحات 25-37 برگشت به فهرست نسخه ها

بررسی اثر غلظتهای مختلف نمک کلرید سدیم، سالیسیلیک‌اسید و جیبرلیک‌اسید بر محتوی پرولین و کلروفیل¬های a و b در دو رقم کلزا (هایولا 401 و RGS)

احسان نظر بیگی، حسین علی فلاحی، رحیم ناصری، امیر میرزایی، مرضیه رشید پور*
چکیده:   (3619 مشاهده)

در پژوهش حاضر اثرات غلظت­های مختلف شوری در سطوح صفر، 75، 100، 150 میلی­مولار کلرید سدیم، جیبرلیک اسید (GA3) در سطح 05/0 میلی­مولار و سالیسیلیک ‌اسید (SA) در سطح پنج میکرومولار روی مقادیر کلروفیل­های a، b و محتوای پرولین کلزا، واریته هایولا 401 و RGS مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش میزان شوری، مقادیر کلروفیل­های a و b کاهش معنی­داری یافت که میزان کاهش کلروفیل b در تمامی تیمارها بیشتر از کلروفیل a بود. مقدار کاهش کلروفیل در رقم RGS بیشتر از رقم هایولا 401 بود. کاربرد SA بر روی تیمارهای مختلف شوری باعث افزایش معنی­دار کلروفیل­های  aو b گردید. کاربرد GA3 نیز در تیمارهای 75 و 100 میلی‌مولار شوری باعث افزایش معنی­دار میزان کلروفیل­های  aو b شد؛ در صورتی‌که در تیمار 150 میلی‌مولار این افزایش مشاهده نگردید و فاقد اثر بود. کاربرد همزمان GA3 وSA  نیز در دو  غلظت اول (75 و 100 میلی‌مولار) اثر افزایشی و در غلظت بالا به‌دلیل عدم عملکرد  GA3تأثیر زیادی نداشت. با اندازه­گیری محتوای پرولین مشاهده شد که شوری سبب افزایش معنی­دار در میزان پرولین در ریشه و برگ می­گردد. کاربرد SA و GA3 باعث افزایش معنی­دار محتوای پرولین تحت سه غلظت NaCl گردید و اثر افزایشی اعمال شده در محتوای پرولین توسط SA بیشتر از  GA3مشاهده شد. کاربرد همزمان هر دو نیز باعث افزایش بیش از پیش محتوای پرولین در دو غلظت 75 و 100 میلی­مولار گردید. به‌نظر می­رسد که رقم هایولا 401 در مقایسه با رقم RGS توانایی بیشتری در مقابل استرس شوری از خود نشان می­دهد.

واژه‌های کلیدی:

متن کامل [PDF 834 kb]   (1168 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1394/3/24 | پذیرش: 1394/3/24 | انتشار: 1394/3/24


XML   English Abstract   Print



دوره 1، شماره 2 - ( 2-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها