[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 5، شماره 2 - ( 12-1397 ) ::
جلد 5 شماره 2 صفحات 32-18 برگشت به فهرست نسخه ها
امکان تولید بذر هیبرید ذرت در تاریخ کاشت زمستانه با استفاده از مالچ در مناطق گرمسیری استان ایلام
محمدرضا صیفوری، عباس ملکی*، امین فتحی
چکیده:   (4214 مشاهده)
چکیده
مقدمه: افزایش عملکرد در واحد سطح، یکی از مهم­‌ترین راه‌­های نجات انسان­ها از گرسنگی و فقر است که قسمت اعظم آن متکی به اصلاح و انتخاب ارقام پرمحصول با خصوصیات کمی و کیفی بالا، انجام عملیات به‌زراعی از جمله مصرف بهینه کودهای شیمیایی، رعایت تاریخ­‌های مناسب کشت، استفاده از بذور مناسب برای نیل به این هدف می­‌باشد.
مواد و روش‌ها: به‌منظور بررسی تأثیر تاریخ کاشت و استفاده از انواع مالچ بر تولید بذر ذرت هیبرید در کشت زمستانه، آزمایشی به صورت طرح کرت­‌های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. در هر کرت، چهار خط والد مادری و در طرفین آن دو خط والد پدری کشت گردید. لاین پدری K1264 و لاین مادری B73، تهیه شده از بخش ذرت موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور، جهت تولید بذر ذرت هیبرید سینگل‌کراس 647 بود. فاکتورهای آزمایشی شامل 1) تاریخ کاشت در سه سطح شامل: D1) 10 دی‌ماه، D2) 20 دی‌ماه و D3) 30 دی‌ماه در کرت‌های اصلی و 2) چهار نوع خاکپوش شامل:M1 ) بدون استفاده از خاکپوش (شاهد)،M2 ) کود دامی پوسیده،M3 ) کاه و کلش وM4 ) پلاستیک در کرت‌های فرعی بود.
نتایج: نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل تیمارها نشان داد که بیشترین عملکرد دانه در تاریخ کاشت اول (10 دی‌ماه) و تیمار مالچ پلاستیک به میزان 6/3863 کیلوگرم در هکتار و کمترین در تاریخ کاشت سوم (30 دی‌ماه) و تیمار کاه و کلش به میزان 3/1138 کیلوگرم در هکتار بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به این که در این روش، زمان تولید و برداشت بذر در اردیبهشت ماه بوده و رطوبت بذر در حدود 14 درصد و نسبتاً پایین است، نیاز به دستگاه خشک‌کن که خود تأثیرات مخربی بر قدرت رویش و جوانه‌­زنی بذر دارد، نبوده و هم‌چنین به‌دلیل فاصله زمانی کوتاه تا زمان کاشت مجدد در تیرماه همان سال، نیاز به انبارداری بذر و هزینه­‌های مرتبط با آن نیست که در نتیجه هزینه نگهداری بذر به مقدار قابل توجهی کاهش می­‌یابد. از طرفی در این حالت بذر بهترین شرایط را برای جوانه‌زنی در مزرعه داراست. از طرفی زراعت زمستانه ذرت هیبرید با استفاده از مالچ به دلیل بهره‌مندی از بارندگی‌های زمستانه می‌تواند مصرف آب را در شرایطی که ذرت یکی از پرمصرف‌­ترین گیاهان زراعی بوده و کشور ما با محدودیت شدید آب مواجه است را تا نصف کاهش دهد.

 
واژه‌های کلیدی: بذر هیبرید، پلاستیک، خاکپوش، کود دامی
متن کامل [PDF 526 kb]   (498 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1398/5/28 | پذیرش: 1398/5/28 | انتشار: 1398/5/28
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


محمدرضا صیفوری ، عباس ملکی ، امین فتحی . امکان تولید بذر هیبرید ذرت در تاریخ کاشت زمستانه با استفاده از مالچ در مناطق گرمسیری استان ایلام. 1. 1397; 5 (2) :18-32

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-326-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 2 - ( 12-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4645