[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 5، شماره 1 - ( 7-1397 ) ::
جلد 5 شماره 1 صفحات 36-16 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر محلول‌پاشی فرم‌های مختلف آهن بر عملکرد و غلظت عناصر ریزمغذی دانه گندم تحت شرایط کاربرد نیتروژن
عزت‌اله اسفندیاری*، رعنا طاهری، مجید عبدلی
چکیده:   (4210 مشاهده)
مقدمه: کمبود آهن و نیتروژن محدودیت اصلی در تولید گندم است و یک نگرانی جهانی در مورد تغذیه انسان می­‌باشد. از طرفی با توجه به رشد جمعیت و افزایش تقاضا برای غذا و تأمین امنیت غذایی، غلات مهم‌ترین منبع انرژی و پروتئین در تغذیه انسان می‌­باشد. در همین راستا، پژوهش حاضر به‌منظور برررسی تأثیر محلول­‌پاشی فرم­‌های مختلف آهن بر کیفیت و عملکرد دانه گندم در شرایط کاربرد و بدون کاربرد نیتروژن انجام گردید.
مواد و روش‌­ها: به‌منظور بررسی تأثیر محلول‌پاشی فرم‌­های مختلف آهن و نیتروژن بر عملکرد و کیفیت دانه گندم، یک آزمایش به‌صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک‌­های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1393 اجرا شد. در این مطالعه، هفت سطح محلول‌­پاشی فرم­‌های مختلف آهن (بدون کاربرد (شاهد)، Fe-SO4، Fe-EDTA، Fe-Citrate، Fe-EDDHMA، Fe-EDDHSA و Fe-EDDHA) و دو سطح مصرف نیتروژن (عدم کاربرد و کاربرد 1 درصد وزنی به حجمی اوره در محلول اسپری) در نظر گرفته شدند. پس از برداشت وزن میانگره پدانکل، وزن میانگره پنالتیمیت، طول پدانکل، طول پنالتیمیت، ارتفاع بوته، تعداد سنبلچه بارور، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، غلظت روی در دانه، غلظت آهن در دانه، غلظت مس در دانه و غلظت منگنز در دانه اندازه‌­گیری شدند.
نتایج: نتایج تجزیه واریانس داده­‌ها نشان داد که اثر فرم­‌های مختلف آهن بر طول پنالتیمیت، تعداد دانه در سنبله، شاخص برداشت، غلظت آهن در دانه و غلظت منگنز در دانه معنی­‌دار بود. محلول­‌پاشی نیتروژن بر تمام صفات اندازه‌­گیری شده به جز وزن میانگره پنالتیمیت، طول پدانکل، طول پنالتیمیت، ارتفاع بوته، تعداد سنبلچه بارور، وزن هزار دانه و شاخص برداشت معنی­‌دار بود و آن‌ها را افزایش داد. اثر متقابل فرم‌­های مختلف آهن و محلول‌­پاشی نیتروژن بر غلظت آهن در دانه معنی­‌دار بود. بیشترین میزان غلظت آهن در دانه به میزان 7/124 میلی­گرم بر کیلوگرم ماده خشک از کاربرد Fe-EDDHMA همراه با محلول­‌پاشی نیتروژن حاصل گردید و کمترین میزان غلظت آهن در دانه به میزان 5/81 میلی‌­گرم بر کیلوگرم ماده خشک از تیمار شاهد بدست آمد.
نتیجه‌­گیری: به‌خاطر سهولت استفاده، ارزان و در دسترس بودن سولفات آهن برای کشاورزان، توصیه می‌گردد این فرم آهن به‌همراه نیتروژن برای تولید عملکرد مناسب و بهبود خصوصیات کیفی دانه مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: واژه‌های کلیدی: خاک‌های آهکی، عناصر ریزمغذی، غنی‌سازی زیستی، آهن، نیتروژن، گندم
متن کامل [PDF 1013 kb]   (647 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اکوفیزیولوژِی
دریافت: 1397/12/26 | پذیرش: 1397/12/26 | انتشار: 1397/12/26
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:


اسفندیاری عزت‌اله، طاهری رعنا، عبدلی مجید. تأثیر محلول‌پاشی فرم‌های مختلف آهن بر عملکرد و غلظت عناصر ریزمغذی دانه گندم تحت شرایط کاربرد نیتروژن. 1. 1397; 5 (1) :16-36

URL: http://arpe.gonbad.ac.ir/article-1-305-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 1 - ( 7-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
تحقیقات کاربردی اکوفیزیولوژی گیاهی Applied Research of Plant Ecophysiology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4645